obrázek z archivu ireceptar.cz

Atlas ptáků: pěnice černohlavá, pokřovní a slavíková

Tito pěvci z čeledi pěnicovitých jsou ptáčci nenápadně zbarvení, ale s výjimečně lahodným zpěvem. Možná hnízdí i na naší zahradě, pokud u vás rostou husté keře a stromy.

Pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla)

Pěnice jsou ptáci nenápadného vzhledu, avšak výjimečných pěveckých schopností. Cvrlikavý zpěv naší nejběžnější pěnice patří mezi nejkrásnější. Ozývá se z lesů, parků i zahrad s dostatkem křovin. „Černohlávek“ je 14 cm dlouhý. Sameček má čepičku černou, samička rezavou. Přezimuje ve východní Africe.
Potrava: Na jaře se živí hmyzem, který nosí i mláďatům, na sklonku léta plody. Zahrady, kde zrají hložinky, zimolezinky, bezinky či šípky, jsou pro pěnice rájem.
Hnízdění: Miskovité hnízdo z trávy samička ukrývá v keřích. Sameček také staví, ale jen ledabylou kupku, na které stojí a zpívá, když láká samičku. Mezi dubnem a červencem mohou rodiče odchovat až dvě pětičetné snůšky.

Pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla)Pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla)Autor: Archiv ireceptar.cz

Pěnice pokřovní (Sylvia curruca)

Domovem této drobné pěničky jsou okraje lesů s křovinami a přívětivé zahrady s dostatkem nižších dřevin. Je 13,5 cm dlouhá. Ráda se schovává v hustých živých plotech, které je proto třeba stříhat mimo dobu hnízdění. Zpěv je rytmický a švitořivý, sameček při přednesu sedí vzpřímeně na větvičce. Pěnice zimuje ve východní Africe.
Potrava: Na jaře tvoří jídelníček hmyz, který pěnice šikovně obírá z keřů, v létě a k podzimu bobule.
Hnízdění: Mističku z trávy a kořínků samička uplete v hustém křoví nízko nad zemí a vystele ji chlupy. Mezi květnem a červnem rodiče odchovají 4–6 ptáčátek. Střídají se nejen při krmení mláďat, ale i při zahřívání vajíček.

Pěnice pokřovní (Sylvia curruca)Pěnice pokřovní (Sylvia curruca)Autor: Archiv ireceptar.cz

Pěnice slavíková (Sylvia borin)

Spolu se stejně velkou pěnicí černohlavou si své krásné jméno vskutku zaslouží. Jejich zpěv je podobný, pěnice slavíková však vydrží zpívat i několik minut a nejde tolik do výšek. I ona může hnízdit v zahradách, pokud jí nabídnou zelenou náruč keřů. Ráda má i houštiny při březích vod a na podrost bohaté lesy.
Potrava: Hmyz a pavouky obírá z listů a větviček, mezi kterými se hbitě proplétá. Na sklonku léta vyhledává plody, které jí dají sílu pro daleký let na zimoviště v tropické Africe. Přilétá z nich počátkem května, odlétá koncem srpna.
Hnízdění: Mělké miskovité hnízdo z travin a mechu ukrývá v hustém křoví. Rodiče v něm mezi květnem a červnem vychovají 4–5 mláďat, na vajíčkách sedí a mláďata krmí oba.

Pěnice slavíková (Sylvia borin) Pěnice slavíková (Sylvia borin) Autor: Archiv ireceptar.cz