obrázek z archivu ireceptar.cz

Atlas ptáků: pěnkava obecná, pěnkava jikavec, čečetka zimní

Pěnkava obecná patří k našim nejhojnějším pěvcům, její veselý zpěv slyšíme v lesích i zahradách. V korunách stromů si staví půvabná hnízdečka. Jikavec a čečetka jsou vzácnější hosté.

Všechny tři níže uvedené ptačí druhy náleží do řádu pěvců (Passeriformes) a čeledi pěnkavovitých (Fringillidae)

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs)

Na podzim se většina pěnkav vydává na jih Evropy. Starší samci však přezimují u nás, mladší přilétají z jihu již v předjaří. Milostný zpěv samečků, hájících své hnízdní území, se ozývá již v únoru. Samičky se z jižní dovolené vracejí až o měsíc později.
Potrava: Na jaře a v létě vyhledávají hmyz, především housenky. Na podzim zobou bobule a semena, v zimě na krmítku nejraději slunečnice.
Hnízdění: Hnízdečko z travin, lišejníků, mechu a pavučin, ukryté na silné větvi stromu, je umělecký výtvor samičky. Snáší do něj 4–5 vajec od dubna do června, často stihne dvě snůšky. Pěnkavy hnízdí kdekoli, kde jsou stromy – v lesích, parcích i zahradách.

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs)Pěnkava obecná (Fringilla coelebs)Autor: Archiv ireceptar.cz

Pěnkava jikavec (Fringilla montifringilla)

Tento vzácný příbuzný pěnkavy obecné v Česku pouze zimuje a protahuje. Zimní čas nikdy netráví o samotě. Byla spatřena hejna čítající tisíce i miliony pěnkav jikavců. Samci mají v této době hlavu a hřbet kropenatý, ovšem ještě před odletem zpět na sever přepelichají do svatebního šatu. Kropenatou pak vystřídá sytě černá, nápadně kontrastující s oranžovou hrudí.
Potrava: V zimě vyhledávají plody stromů, nejvíce jim chutnají bukvice. Semena hledají i na polích. Na jaře a v létě se ve své domovině živí hmyzem, kterým krmí i mláďata.
Hnízdění: V severské tajze si jikavci staví hnízdečka z kůry, travin a lišejníků.

Pěnkava jikavec (Fringilla montifringilla)Pěnkava jikavec (Fringilla montifringilla)Autor: Archiv ireceptar.cz

Čečetka zimní (Carduellis flammea)

Hejna ptáčků s červeným čelem velikosti pěnkavy můžeme spatřit v zimě, jak poletují ze stromu na strom nebo hledají potravu na zemi. Některé čečetky, včetně hostů ze severní Evropy, u nás zimují, jiné pouze protahují. Jejich hlučné štěbetání zní jako „če če če“.
Potrava: Čečetka se živí především semeny stromů, jako jsou břízy, olše, modříny. Sbírá i semena plevelů. Mláďata krmí hmyzem.
Hnízdění: Druh severských lesů a vřesovišť u nás hnízdí teprve v posledních letech. V keři či na stromě staví měkce vystlané miskovité hnízdo, do něhož snáší mezi květnem a červencem 4–6 vajec. Může odchovat dvě snůšky za sezonu.

Čečetka zimní (Carduellis flammea)Čečetka zimní (Carduellis flammea)Autor: Archiv ireceptar.cz

Akční letáky