Hned na začátku napíšeme jedno velké NE. Lidi a opice se touto chorobou nakazit nemohou. Ale pro ostatní savce je velmi nebezpečná! Jedná se o chorobu, kterou je nutno při podezření nahlásit na státní veterinární správu. V České republice se vyskytla v minulém roce na východě republiky u dvou psů, kteří přišli do styku s divokými prasaty.

Aujeszkyho choroba

Infekční onemocnění, které se objevuje u hospodářských i volně žijících zvířat. S nemocí se lidé setkávají po celém světě. Prasata se dají chránit vakcínou, která u nás není k dostání a je pro prasata zakázána, protože ozdravný program skončil v roce 1987 a od té doby patří ČR mezi země, kde se podařilo tuto chorobu eliminovat. Eliminace choroby v tomto případě znamená, že byla „vymýcena“ u domácích prasat. Což ale neznamená, že se neobjevuje u prasat divokých! Vakcína se zkoušela i u psů, ale pro časté nežádoucí účinky, které mnohdy vedou až ke smrti psa, nelze vakcínu doporučovat.

Léčení se u Aujeszkyho nemoci neprovádí. Naopak čím dřív se zvíře uspí, tím lépe.

Kdo se může nakazit?

Téměř všichni savci kromě nás - lidí a primátů. Ptáci a koně se nakazí výjimečně. Hostitelem tohoto nepříjemného onemocnění jsou primárně prasata, která nakažení dokážou přežít a roznášet dál. Dospělí jedinec nemá po nakažení vážné komplikace, většinou se jedná o mírný průběh s respiračními problémy. Za to u selat jsou příznaky děsivé – horečka, slinění, apatie, špatná koordinace pohybů, postižení CNS v podobě křečí s paralýzou zadních končetin. Sele většinou zemře do 36 hodin. Nakažená březí prasnice povětšinou potratí nebo na svět přivede mrtvá selata či selata, která nejsou schopná přežít delší čas. Zajímavé je, že divoká prasata jsou ve většině případů zcela bez příznaků.

Projevy Aujeszkyho choroby

U všech druhů zvířat, co se nemocí jsou schopné nakazit, dochází k nervové odezvě s nepředstavitelným svěděním. VŽDY nákaza končí smrtí (kromě zmiňovaných prasat).

Typickým příznakem u skotu nebo koz je úporné svědění, při kterém je schopno zvíře sebepoškozování. Objevují se křeče, neklid, skřípání zuby, obrna hltanu, slinění. Do dvou dnů zvíře pochází.

U psů a koček jsou příznaky podobné, s tím, že může zprvu připomínat vzteklinu.

Je možná prevence?

Ano, z určité části. Omezte možný kontakt psů s divokými prasaty, protože v akutní fázi prasata vylučují infekční sliny, infekce se objevuje v mléce, nosním sekretu, moči nebo ve výkalech, kde přetrvává cca dva týdny. Samozřejmě se pes nakazí i po požití syrového masa, na které můžete v lese narazit. Ale jedná se i o špatně tepelně upravené maso.

Aujeszkyho choroba je velice ošklivé onemocnění, ale vzhledem k četnosti výskytu, které je u psů minimální, se o této nemoci ví mezi veřejností pramálo. Pokud budete dodržovat preventivní opatření, s největší pravděpodobností vašemu čtyřnohému mazlíkovi tato nemoc nehrozí.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.svscr.cz, www.cmmj.cz