obrázek z archivu ireceptar.cz

Barevný svět papoušků

Fascinují barevným peřím, jsou chytří, hraví, zvědaví, společenští. Není divu, že se mohou stát člověku dobrým přítelem, nebo v něm vzbudit chovatelskou vášeň.

Všichni opeřenci náležející do řádu papouškovitých jsou vybaveni velkým, silným, zahnutým zobákem, šikovnými šplhavými pařáty a až na výjimky krásným pestrým peřím. Mohou být velcí sedm i sto centimetrů. Fascinují nás svým vhledem i chováním. A pokud je toužíme chovat doma, měli bychom znát jejich život v přírodě. Pak jim dovedeme poskytnout co nejlepší podmínky. Ovšem i když se papouška domů zvát nechystáme, může být pohled do jejich pestrobarevného světa zajímavý...

Ara macaoAra macaoAutor: Archiv ireceptar.cz

Dokonalý louskáček na ořechy

Zobák papoušků je v ptačí říši unikátní. Papoušci na rozdíl od jiných ptáků dovedou díky pohyblivému spojení s lebkou a silným svalům pohybovat nahoru a dolu i horní čelistí. Kratší dolní polovinou zobáku zase hýbou do stran. Dovedou proto rozlousknout i ten nejtvrdší ořech, který si přidrží šikovnýma nohama. Zobákem se při šplhání ve větvích mohou zavěsit, jako by měli hák. Díky obratnému jazyku a inteligenci dovedou papoušci mistrně napodobovat nejrůznější zvuky včetně lidské řeči či zpěvu. Nejdokonalejším imitátorem je africký papoušek šedý zvaný žako (Psittacus erithacus), který je považován za nejinteligentnějšího z papoušků. Jeho mentální schopnosti si nezadají se šimpanzem.

papoušek šedý zvaný žako (Psittacus erithacus)papoušek šedý zvaný žako (Psittacus erithacus)Autor: Archiv ireceptar.cz

Věrný jako papoušek

Papoušci žijí často v početných hejnech, v jejich rámci však navíc v pevných a obvykle celoživotních párech. Nejen v době námluv, ale po celý rok si partneři vzájemně projevují oddanost a náklonnost, probírají si peří, dotýkají se zobáky. Před hnízděním sameček samičku často krmí přímo z volete. Druha papoušci potřebují stejně jako vodu, potravu a pohyb, jinak psychicky a posléze i fyzicky velmi strádají. Společnost a dokonce i partnera může papouškům nahradit člověk. Bere však na sebe velký závazek, a to na dlouhou dobu. Malí papoušci, jako jsou oblíbené andulky, se dožívají až 15 let věku, velcí papoušci dokonce 70 let!

Hnízda v dutinách

Papoušci obvykle hnízdí v dutinách stromů. V jejich bezpečí pečují o mláďata, která se líhnou holá a slepá a jejich výchova trvá nezvykle dlouho. I mezi papoušky se však najdou výjimky. Papoušek patagonský si v hliněných a písčitých březích řek i moří hloubí nory, které jsou až tři metry dlouhé. Příbytky jednotlivých párů dohromady tvoří učiněný labyrint. Jihoamerický papoušek mniší si v křovinách staví kulovité hnízdo z větví. (Papoušek mniší uniklý ze zajetí úspěšně vyhnízdil v jižní Evropě a dokonce i u nás, v porostech kolem řeky Sázavy byla nalezena jeho typická kulovitá hnízda.) Novozélandský papoušek kakapo soví hnízdí v nalezených nebo vyhrabaných norách, které opouští jen v noci. Téměř nelétá a je proto bohužel skoro vyhuben na ostrov dovezenými kočkami, krysami a hranostaji.

Ara hyacintovýAra hyacintovýAutor: Archiv ireceptar.cz

Papoušci celého světa

Kdysi papoušci létali i nad územím Evropy. V anglickém Essexu byly nalezeny jejich 53 milionů let staré fosilie. Dnes však ve volné přírodě žijí pouze na jiných světadílech. Z Austrálie, vyhlášeného papouščího kontinentu, pocházejí například kakaduové, rosely, korely a andulky. Z Jižní Ameriky jsou nádherní arové a amazoňané, mezi africké druhy patří oblíbení agapornisové a papoušci šedí. Na světě létá spousta dalších zajímavých druhů, my si zde ovšem můžeme přiblížit jen zlomek z nich.

Kakadu s chocholkou

Jako jediní mají kakaduové v rámci řádu papoušků vlastní čeleď. Fešáci z Austrálie a okolních ostrovů se pyšní nápadnou chocholkou na hlavě, kterou mohou podle nálady vztyčovat. Milují nejrůznější semena a jejich jazyk je na konci opatřen malou prohlubní sloužící jako lžička, která jim usnadňuje vybírání semen z plodů. Papoušci kakadu žijí v lesích i na rozlehlých stepích, často přilétají na pole.

Kakadu palmový (Probosciger atterimus)Kakadu palmový (Probosciger atterimus)Autor: Archiv ireceptar.cz

Kakadu palmový, zvaný též arový (Probosciger atterimus), je výškou 70 cm největším z kakadu a pyšní se nejmohutnějším zobákem ze všech papoušků světa. Kromě nejtvrdších plodů snadno drtí i větvičky, jimiž vystýlá hnízdní dutinu – pokud je třeba, nahází do ní až metr vysokou vrstvu. Rodiče v ní o jediné mládě pečují tři měsíce.

Kakadu růžový (Eolophus roseicapillus) často vytváří tisícihlavá hejna zalétající i do městských parků či na pole, kde ptáci „pomáhají se sklizní“ (podobně jako u nás vrabci v dobách, kdy byli hojní). Také mláďata, vychovávaná v dutinách vystlaných listy, jsou družná. Odrostlé potomky rodiče umísťují do „školek“ na stromě, kde na potravu, kterou jim dospělí přinášejí, čeká pospolu třeba i sto dorostenců.

Kakadu růžový (Eolophus roseicapillus) Kakadu růžový (Eolophus roseicapillus) Autor: Archiv ireceptar.cz

Za nejkrásnějšího kakadu je považován kakadu molucký (Cacatua moluccensis), jehož oranžovorůžová chocholka je až 15 cm vysoká. Miluje kokosové ořechy a na plantážích způsoboval značné škody. Dnes je však vzácný, především kvůli vývozu. Dovoz ptáků odchycených z volné přírody je dnes naštěstí alespoň do zemí EU již zakázaný. (Velká část papoušků odchyt a transport nepřežila, a ti kteří přežili, trpěli ztrátou druhů a domova.)

kakadu molucký (Cacatua moluccensis)kakadu molucký (Cacatua moluccensis)Autor: Archiv ireceptar.cz

Impozantní arové

Jihoameričtí arové patří mezi nejoslnivější z papoušků. Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) je se svou metrovou výškou největším papouškem na zemi. Žil v rozsáhlých pralesích Bolívie a Brazílie, dnes však pralesy mizí a papoušek hledá potravu i dutiny k hnízdění i na palmových plantážích. Kvůli pronásledování a odchytu je tento nádherný papoušek silně ohrožený.

Podobně je na tom i okouzlující ara ararauna (Ara ararauna), který rovněž žije v lesích a potravu hledá i na palmových plantážích. Hnízdí v dutinách nejvyšších stromů a nerozlučné páry se i v hejnech stále drží těsně u sebe.

ara ararauna (Ara ararauna)ara ararauna (Ara ararauna)Autor: Archiv ireceptar.cz

Asi nejznámější z arů je díky úchvatným barvám peří ara arakanga (Ara macao), žijící v lesích i savanách středí a jižní Ameriky a sdružující se až do stohlavých hejn. Když není dostatek hnízdních dutin ve stromech, vezme zavděk i norami v hliněných stěnách. Hliněné výspy v pralesích však arové navštěvují i z jiných důvodů – ujídají je. Často přilétají nervózní a nezvyklá potrava je viditelně uklidní. Hliněné částice patrně zmírňují účinky až příliš povzbuzujících látek v některých plodech.

Papouščí zajímavosti

  • Guinejský papoušínek žlutolící, či jihoameričtí papoušci rodu Brotogeris a Aratinga si dutiny pro hnízdo hloubí přímo v termitišti. Zatímco jiné vetřelce by termiti okamžitě napadli, papouškům se naopak vyhýbají – patrně je odpuzují pachem.
  • Prachové peří uvolňuje jemný pudr, kterým papoušci pečují o opeření celého těla.
  • Australští loriové, nejpestřejší z papoušků, se živí nektarem květin a sladkými šťávami plodů. Na konci jazyka mají štětičkovité papily, které jim hostinu usnadňují.

Nestor keaNestor keaAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Novozélandský papoušek nestor kea, původně býložravý, se s příchodem pastvy ovcí začal přiživovat zbytky masa na sušících se ovčích kůžích. Někteří z keú časem údajně vyškubávali maso přímo živým ovcím, a i když to nebylo nikdy dokázáno, byli tito dnes chránění papoušci málem vyhubeni.
  • Papoušci vlnkovaní se ve své domovině sdružují až do statisícových hejn a hledají potravu a vodu. Zátěží je pro ně období sucha. Jakmile přijdou deště, andulky zahnízdí.
  • Jihoasijský papoušek netopýřík modrobradý se při odpočinku zavěšuje za nohy hlavou dolu stejně jako netopýři. Samička nosí do dutin listy a větvičky tak, že si je zastrká do peří na kostrči. Unese jich tak více najednou, nežli v zobáku.

Akční letáky