Snadno si jich všimneme, někdy dokonce mohou napadnout i nás. V Česku potkáváme šest různých druhů blech, které napadají psy a kočky, případně i člověka. Vyskytují se celoročně, ale ve vetší míře v předjaří a na podzim.

Svědění, strupy, anémie i tasemnice

Většině psů a koček způsobí výraznou svědivost kůže, její zarudnutí, vypadávání srsti, případně strupy. U citlivějších jedinců může pokousání a především kontakt s blešími slinami vyvolat takzvanou hypersenzitivní reakci neboli alergii na bleší kousnutí: stačí jedno kousnutí, aby se rozvinula celotělová svědivost a zarudnutí kůže. Pokud na zvířeti parazituje větší množství blech, může ztráta krve způsobit až anemii, tedy nedostatek červených krvinek v krevním oběhu. Dalším nebezpečím plynoucím z napadení blechami je přenos tasemnice psí. Z toho vyplývá, že pokud u psa nebo kočky najdeme blechy, provedeme i odčervení.

Většina blech bydlí v psím pelíšku

Při likvidaci blech je nutné si uvědomit, že pouze 10 % z nich se vyskytuje přímo na zvířeti, zbylých 90 % se nachází v prostředí, zaměříme tedy svůj boj i tímto směrem. Na trhu existují různé protibleší přípravky, snadno vybereme takový, který by byl vhodný pro náš případ. Pokud si nevíme rady, opět pomůže veterinář. Lze použít antiparazitární obojek, kapičku neboli spot-on, pudr, sprej i dnes často používané ochucené tabletky.

Likvidace blech v prostředí závisí na jejich množství. Určitě můžu doporučit důkladně vyprat a vysát veškeré látky a na vše ostatní použít speciální sprej. Pokud je prostředí hodně zamořené, prodávají se i speciální „plynové bombičky“ na ošetření celých místností. Měli bychom si vždy pečlivě přečíst návod, protože některé přípravky jsou například pro kočky jedovaté.