„Je zcela jiný, osobitý a jeho povaha je úžasná, naprosto vyrovnaná a nezáludná. Dostal mě i temperamentem. Boxer je nejen atlet, ale také kulturista. Když je ve výstavním postoji, pod hladkou srstí a elastickou kůží nádherně vynikají jeho svaly. Chov ale není jednoduchý, protože krásných boxerů se u nás rodí málo. A právě spojení krásy s vynikající povahou a síly s rychlostí je důvodem, proč chovatel, který už jednou boxera měl, zůstává u tohoto plemene po celý život. Znám spoustu lidí, kteří ho mají dvacet i třicet let. Třeba si k němu pořídí jiného pejska, ale boxerovi zůstanou věrni,“ vyznává se významná česká chovatelka.

Trpělivá chůva i spolehlivý hlídač

Boxer je společenský pes, který miluje lidi, zejména děti. K nim se chová jako beránek, nechá si od nich líbit téměř vše a neprojeví vůči nim nelibost. Pokud děti psa vysloveně zlobí a otravují, raději se sebere a odejde. V rodině je šťastný a spokojený, což projevuje veselostí a hravostí. Pokud bude odkázán pouze na kotec, stane se z něho smutné, apatické zvíře.

Boxer je však zároveň i skvělý hlídač a obranář. Kolem domu nikdo neprojde, aniž by to nezaznamenal. Respekt vzbuzuje už svým vzhledem. Když jde do tuhého, projevuje se nebojácně, ale není agresivní. Bezdůvodně člověka nenapadne. Traduje se, že boxer, který se zakousne do kořisti, nepustí. Chovatelé to vysvětlují tím, že psi koušou z kořistnického pudu – každému psu je vlastní ochrana svého území. Boxer není uštěkaný, ani se zuřivě nevrhá na plot, pouze oznámí, že kdosi jde kolem, nebo právě přišel.

Dopřejte psovi pohyb i pohodlí

Boxer je pes vhodný i do bytu, protože miluje teplo. Přetopená místnost mu nesvědčí pouze kvůli střídání teplot, pokud je venku mráz.

Boxer je svým založením dost temperamentní, takže potřebuje pohyb. Rád se vyskotačí při procházkách v přírodě, miluje běh vedle kola, ale vystačí si také na malé zahrádce nebo dvorku. V zimě, kdy klesne teplota pod -3 °C, beru psy domů. Každý má na chodbě plastový pelíšek s matrací a larisou, kterou je na noc přikrývám. Nejsou v místnosti, kde se topí, protože prudký přechod do zimy, kdy se jdou proběhnout a vyprázdnit, není vhodný pro jejich zdraví.“

Je boxer krásný?

„Fyzická krása tohoto plemena spočívá v přísně kvadratickém tvaru těla a správných proporcích hlavy. Boxera dělá hlava, která mu propůjčuje charakteristický výraz. Musí být štíhlá, ale vysoká, s krásnou řezbou, plnou čenichovou partií a v perfektním poměru k tělu. Takových psů je v tuzemsku málo, a proto feny raději kryji v zahraničí, abych se k takovému exteriéru propracovala. Ráda bych chov posunula dopředu, abychom měli v Čechách také tak krásná zvířata, jako mají jinde v Evropě, zejména v Itálii a ve Španělsku.“

Vzácné tygří zbarvení

„Vždy jsem preferovala zlaté boxery. Ovšem jen do chvíle, než se mé feně nakryté žíhaným psem narodila štěňata a nejhezčí z nich byla žíhaná fenečka. Nechala jsem si ji a neprohloupila jsem. Udělala mi mnoho radosti na výstavách i při výcviku. Žíhání je krásné, pes vypadá jako tygr. Dokonce jsem nabyla dojmu, že tmavý boxer s pravidelným žíháním a bílými znaky je líbivější než zlatý. Takže už zlaté neprosazuji. Bohužel fena mi odešla a já jsem obklopená zase samými zlatými zvířaty. Ale mám řešení. Tři feny teď nakryji žíhaným psem a z jejich vrhů si vyberu nejkrásnější čubičku!“ těší se zapálená chovatelka.

Vedle zlaté a žíhané barvy se v chovu čas od času vyskytne i bílé štěně. Předkové boxera byli bílí, a proto se tato barva občas vrací. Je však nestandardní a takové zvíře je z chovu vyřazeno. Bílé znaky se ovšem vyskytují. Jsou však povoleny pouze na třetině těla. Pokud ale přesáhnou daný limit, je pes rovněž k chovu nezpůsobilý.

Jak velké je vlastně toto plemeno?

„Některé encyklopedie udávají, že boxeři jsou v jednotlivých zemích Evropy rozdílní ve velikosti. To však není pravda, standard je pouze jeden, a ten přesně vymezuje výšku zvířete v kohoutku i jeho váhu.

  • Pes může vážit do 40 kg, fena do 35 kg. Rozdíl je daný robustní kostrou psa, fenky jsou drobnější.
  • Výška psů je 58 až 63 cm, fen 55 až 59 cm.

Pokud se kohoutková výška nedodrží, jsou psi nekompromisně z chovu vyřazeni. I přes tuto velikost a hmotnost tvrdím, že boxeři jsou pro každého, protože se naprosto přizpůsobí svému majiteli.

Vybírejte spolehlivé a odpovědné chovatele

A jaká je cena štěněte? Závisí na nabídce a poptávce. Bohužel dnes je mnoho množitelů, kteří chovají psy pro výdělek a nekoukají na kvalitu. Slušný chovatel nabízí štěňata boxerů od 10 do 17 tisíc, záleží na kvalitě rodičů, jejich úspěších na výstavách a počtu vykonaných zkoušek z výkonu.