Zvlášť v tomto po mnoha stránkách nepříznivém období bychom měli být za každý pohyb vděční. Máte-li doma čtyřnohého přítele, který nerad zahálí vleže na gauči, možná by canicross mohl být pro vás tím pravým pohybem. Navíc se jedná o pohyb v přírodě, a tak bude záležet hlavně na tom, jakou máte vy a váš pes fyzickou kondici.

Po vzoru Francie a Belgie i u nás vznikají kluby, kde se dá společně trénovat a posléze i závodit.

Plemena nevhodná pro canicross

Tím nejdůležitějším není plemeno psa, ale váš a jeho zdravotní stav a fyzická dospělost psa. Zcela nevhodný je z tohoto důvodu canicross pro psy, kteří mají zdravotní problémy a také pro krátkolebá (brachycefalická) plemena psů, jako jsou například mopsové, francouzští buldočci, bostonští teriéři nebo buldoci. Tento typ psů má totiž nejen krátký nos, ale obvykle více deformit současně, tudíž by měli problém běh udýchat.

Z canicrossu jsou vyloučena i štěňata a všichni psi, kteří dosud procházejí vývojem. Pro canicross musí jejich pohybový aparát nejdříve zcela dozrát. Nevhodný je canicross také pro staré a přestárlé psy anebo pro psy s vrozeným onemocněním pohybového aparátu. Nepříliš vhodná jsou i plemena s krátkýma nohama, jako jsou například jezevčíci, korgi, baseti. Problém může nastat i u psů, kteří svou hmotností při běhu zatěžují přespříliš svůj pohybový aparát: molossové, dogy, bernští salašničtí psi, bernardýni, mastifové a pochopitelně psi s nadváhou.

Která plemena jsou nejvhodnější

Ať máte doma pudla, border kolii, ohaře, setra, pointra, ovčáka, nebo například miláčka z útulku, můžete začít. Mezi vynikající běžce, kterým příroda dala do vínku také vytrvalost, patří australští ovčáci, belgičtí a němečtí ovčáci a v prvé řadě Evropští saňoví psi (ESP). Ti jsou na takovouto sportovní aktivitu přímo šlechtění. Evropští saňoví psi byli vyšlechtěni, aby plnili konkrétní účel - byli rychlí, vytrvalí, silní, odolní a měli přátelskou povahu. Každou z těchto vlastností jim dodalo některé z plemen, která byla za tímto účelem křížena: krátkosrstý ohař, anglický pointer, greyhound, aljašský malamut a sibiřský husky. Aby byl pes uznán jako ESP, musí mít v sobě alespoň 50% podíl německého krátkosrstého ohaře anebo pointa. Dosud však dochází ke značné exteriérové neustálenosti, a tak toto plemeno nebylo prozatím uznáno FCI. Pro canicross jsou vhodná také bul plemena, foxteriéři, Jack Russell teriéři nebo Person Russell teriéři, případně vypětí.

Vybavení potřebné pro canicross

Chcete-li se věnovat canicrossu, není nutné příliš investovat do vybavení. Základem jsou kvalitní běžecké boty do terénu pro vás a spolehlivý postroj pro psa. Boty musí běžci perfektně padnout a ochránit jeho pohybový aparát před důsledky častého běhu v terénu. Běžec by měl mít ve své výbavě sedák a vodítko s amortizérem. To zajistí bezpečný a komfortní běh pro oba členy týmu. Postroj musí čtyřnohému parťákovi dobře padnout a hlavně mu nesmí bránit v pohybu. Zároveň by mu měl být postroj nápomocný v rozložení tlaku. Některé canicrossové kluby mají takové postroje na vyzkoušení, případně i k zapůjčení. Jakmile si jej vyzkoušíte, snáze poznáte, co je pro vás to pravé a usnadní vám to výběr při nákupu vaší vlastní canicrossové výbavy. Zvláště pro amatérské týmy jsou dobré výhodné sety, které se dají pořídit do několika tisíc. Profesionální výbava bude pochopitelně finančně náročnější.

Radost z pohybu na obou stranách vodítka

Když se vaší tělocvičnou stane les a příroda vůbec, zlepšíte svou kondici, zaměstnáte svého znuděného psa a poznáte ještě nepoznaná krásná místa. Chcete-li se stát ještě aktivnějším pejskařem, pusťte se do toho. Důležité je, abyste jako tým měli z této aktivity radost, a aby aktivita prospívala vám oběma.