Jakmile se přehoupne léto do druhé poloviny, balí čapí rodiny kufry a odlétají na dovolenou. Samci i samice tráví zimu v Africe - všimněte si, jak se mi to hezky rýmuje – tedy pobývají v zahraničí odděleně, a vztah na dálku jim kupodivu prospívá. Manželé si zůstávají většinou věrni. Nebrání jim v tom někdy ani značný věkový rozdíl. Je znám případ, kdy se zralá samice po ztrátě partnera zamilovala do čtyřletého puberťáka! K bezproblémovému soužití čapích párů přispívá i skutečnost, že jsou němí, tudíž se hned tak nepohádají. Jejich jediným hlasitým projevem je klapot zobáků, jímž se - s hlavou zvrácenou dozadu - vítají na hnízdě.

Čapí milostný trojúhelník

Většina čápů se k nám ze zahraničí vrací kolem svátku svatého Řehoře, tedy v březnu. Nejprve kluci, aby obsadili rodinná hnízda, za pár dní holky. Tu a tam se ale najde poberta, který jim chce jejich domeček vyfouknout. Při přetlačované spolu soupeří pouze ptáci stejného pohlaví. Někdy se souboj omezí na výhružné postoje a klapání zobákem, jindy nastává boj, při němž lítá peří a „pomlouvá“ se příbuzenstvo do pátého kolene. Vítězové hnízdo opraví a holky jim do něj snesou vejce. Mimochodem, stal se případ, že se samec cestou z dovolené někde zapovídal, a když dorazil domů, měla už jeho paní jiného nápadníka a dokonce s ním čekala potomky. Původního tatíka to naštvalo, náhradníka vyhnal a svou paní přinutil, aby mu z jeho budoucích dětí udělala smaženici.

Ach, ta mládež

Při sezení na vejcích se pár střídá. V noci obvykle vysedává ona, protože byla zvyklá za svobodna ponocovat. Vstávají už za ranního kuropění a první, co udělají, je, že si pročistí peří, protáhnou křídla a jeden z nich odlétá nakupovat. Druhý hlídá. Jakmile se vrátí, nakrmí potěr a do sámošky odlétá ona. Tak se střídají po celý den. Mezitím se v hnízdě sluní. Než ulehnou večer na kutě, nezapomenou si opět pročistit brka a protáhnout křídla, aby se jim zdálo něco hezkého.

Vlez mi na záda

Abyste si nemysleli, že chci přeskočit samotný akt reprodukce, aspoň něco málo vám o něm povím. Někteří samci jsou tak nedočkaví, že bezprostředně poté, co jejich paní dorazí ze zimní dovolené, ji ani nenechají vybalit a už se dožadují drobných (a někdy nejen drobných) pozorností. Samička si v tuto chvíli musí dávat pozor na zobák, aby je mimoděk neodbyla klapáním: „Vlez mi na záda.“ Protože právě tak u nich páření probíhá. Čápi pohlavně dospívají ve věku tří let. Minimálně do té doby si hnízda nestaví a obtěžují hnízdící páry. Mládež holt bývá taková.

Ne všichni tito krásní ptáci ale odlétají na zimu do teplých krajin. Najdou se i takoví, kteří by víc než dvaceti tisíci kilometrovou štrapáci nevydrželi, a zůstávají doma. Naopak několika dorostencům se Afrika natolik zalíbí, že už se nevracejí. U nás si čápi (hovořím o bílých) staví hnízda na komínech a zdržují se v blízkosti lidských obydlí. Asi aby to neměli s miminy daleko.

Čapí zajímavosti

  • V Egyptě byl čáp symbolem spravedlnosti, v Číně nesmrtelnosti, jinde věrnosti. U nás je poslem jara.
  • V ČR žije čáp bílý a černý. Bílého u nás hnízdí kolem 800 párů. Rekordmani se dožívají až 48 let.
  • Čáp černý je menší, mláďata se mu ale rodí čistě bílá. Na rozdíl od čápa bílého je plachý introvert. Zobákem klape zřídkakdy, vydává spíš zvuky připomínající papiňák, když upouští páru.
  • V Německu bylo čápy osídleno jedno hnízdo už 400 let.
  • Od 10. století je čáp symbolem Alsaska, je národním ptákem Polska, Litvy a Běloruska, ve znaku ho má Haag.
  • Během tahu čápi většinou plachtí a využívají stoupavých termálních proudů nad pevninou. Proto nelétají nad mořem! Jarní tah je o dost rychlejší než podzimní.