Radost z jízdy

Sotva otevřete dveře vašeho auta, naskákají vaši psi dovnitř a už se těší, že někam společně vyrazíte? Pak je to v pořádku, vaši mazlíčci se těší nejen na samotnou jízdu, ale i na to, co bude následovat. Může to být třeba setkání s dalšími čtyřnožci, společné hraní na psí louce nebo klidně i návštěva cvičiště, či pouhé přiblížení se k lesu, kde bude volný výběh. Pamatujte, že váš pes první jízdu autem zvládne lépe spíše s prázdným, než s plným žaludkem.

Strach z cestování

Někteří psi ale neradi cestují a dostat je do auta je nadlidský výkon. Takoví mohou trpět kinetickou nevolností. Pak je vhodné brát psa nejprve na krátké vyjížďky. V žádném případě neberte psa nikdy na první jízdu autem k veterináři. Mohlo by se stát, že pes se pak bude bát každého nástupu do auta a navíc i návštěvy ve veterinární ordinaci. Psovi byste neměli dovolit ani bránění auta jako svého území.

Jak by to mělo vypadat

Nejprve vyzkoušejte se psem nástup do auta. Přilákejte ho do auta na pamlsek, nebo jeho oblíbenou hračku. Pamatujte, že není dobré psa před začátkem cesty příliš rozrušit. Pokud by pes v autě příliš slintal, může to být důsledek velkého rozrušení, ale také je možná ovlivněn kinetózou. Pak počítejte s tím, že pes by mohl za jízdy zvracet. Použijte tedy raději před každou jízdou potah do auta nebo speciální deku s jednou stranou gumovou. Ochráníte tak sedačky v autě. Jestliže pes přehnaně štěká a chová se v autě nezvladatelně, měl by se k němu někdo posadit a zklidňovat ho při jízdě. Pes nesmí při jízdě výt. Je nutné ho zklidnit.

Chraňte auto i psa

Psa, kterého necháte v autě samotného, může napadnout leccos. Může začít rozžvýkávat potahy, destruktivně hrabat a poškodit dveře nebo interiér auta. V takovém případě se vyplatí postříkat interiér vozu, čalounění a také bezpečnostní pásy hořkým nejedovatým sprejem, speciálním, který odpuzuje zvířata. Ten zakoupíte v potřebách pro zvířata. A psovi dejte hračku na žvýkání, která ho zabaví.

Bezpečnostní pásy pro psy v autě jsou jakousi alternativou, pokud vezete více psů, které nelze umístit do jedné klece anebo si váš pes na klec dosud nezvykl. Bezpečnostní pásy na zadním sedadle se dají připevnit do otvorů pro klasické pásy pro osoby. Zakoupíte je také v prodejnách s potřebami pro zvířata. Pes se díky nim nebude moci volně pohybovat v autě a v případě prudkého zabrzdění vozu jej budou chránit před nárazem. Pásy psovi umožňují pouze sedět nebo ležet.

Nebezpečí číhající na psa při cestování

Při jízdě nenechávejte nikdy psa vystrkovat hlavu z okénka. Kromě průvanu hrozí také to, že se psovi může do očí, tlamy nebo uší dostat hmyz anebo poletující smetí a prach. Na dlouhou trasu se vydejte s již připraveným plánem, kde zastavíte, aby se váš pes mohl dostatečně proběhnout. Ideální je, pokud ho na takových místech můžete nechat vyběhat na volno, nebo alespoň na stopovačce (dlouhé, obvykle desetimetrové vodítko). Při cestách a na zastávkách buďte obezřetní a nejprve se přesvědčete, že psovi nehrozí nikde žádné nebezpečí, ať už se jedná o kolem jedoucí automobily, nebo jed někde nastražený na hlodavce.

Přivykněte psa na klec

Velcí psi, pro které je přepravka malá, se v autech přepravují nejčastěji v klecích. Naučíte-li psa pobývat v kleci, můžete tuto metodu využít i při cestování. Navykněte ho na klec v bezpečí domova. V autě pak díky tomuto návyku nad svým psem udržíte kontrolu a pes bude navíc v bezpečí. Ideální je pořídit klec už několik týdnů před delší cestou. Psa do ní zavírejte nejprve na krátkou chvíli a intervaly postupně prodlužujte. Do klece mu dejte měkkou deku a hračku. Když je pes na klec zvyklý, naučte ho, že klec se může hýbat, ale že i tak je v ní v bezpečí. Opatrně klec posunujte po podlaze a přitom, psa ujišťujte, že je vše v pořádku. Jakmile si pes zvykne na hýbající se klec, vezměte ho v kleci na krátkou projížďku autem. Klec v zavazadlovém prostoru upevněte, případně obložte a zajistěte co nejvíce proti pohybu při jízdě. Pes zvyklý na klec ji považuje za bezpečné místo, za doupě, kde mu nic nehrozí a kam se může uchýlit k odpočinku.

Přizpůsobte jízdu počasí

Jestliže svému psovi nemůžete vzít na cesty i klec, postarejte se, aby měl alespoň pohodlný pelíšek. V případě horkého počasí mějte vždy pro psa k dispozici dostatek tekutin, které mu podávejte v pravidelných intervalech. Skvěle poslouží cestovní miska pro psa. Psovi můžete dát do auta chladicí podložku. Nemáte-li v autě klimatizaci, můžete pořídit bezpečnostní mřížku do okna, která dovolí okno ponechat mírně otevřené a pes přitom nevyskočí z okna ven.

Psa nikdy nenechávejte v autě dlouho samotného. Teplota ve vozidle velmi rychle stoupá / klesá. Lidé se často domnívají, že stačí, když nechají pootevřené okénko. Stačí, že se pak někde zdrží a neštěstí, které může mít fatální konec, je tu. Pokud cestujete naopak v chladném počasí a váš pes nemá dostatečně hustou srst, postarejte se o to, aby mu nebylo zima. Můžete mu dát obleček anebo ho podložit hřejivou dekou. Nesmí se v autě nachladit.

Preventivně zajděte k veterináři

Před dovolenou nebo dlouhou cestou se rozhodně vyplatí zajít s vaším psem k veterináři na preventivní prohlídku. Veterinář zjistí, zda je váš pes aktuálně v pořádku, jak je na tom se srdcem a pokud by pes potřeboval, může mu poskytnout injekci proti stresu z cesty anebo vám předepíše pro psa léky proti kinetóze.

Na co nikdy nezapomenout

Nikdy nezapomeňte vzít s sebou psovi léky, které pravidelně užívá. Myslete také na stravu, která nesmí podléhat zkažení na cestách. Psa před cestou označte visačkou s adresou (trvalou i dočasnou) a telefonním číslem. Ideální je, pokud je pes čipovaný a jeho čip je zanesen v registru. Nakonec při cestách do zahraničí je čip podmínkou, stejně jako platný pet pas a očkování proti vzteklině. Při jízdě udržujte ve voze klid a pohodu, psi totiž vaši náladu a stav vycítí. Zbytečně by se rozrušili, pokud byste byli vy sami nervózní, neklidní nebo ve stresu.