obrázek z archivu ireceptar.cz

Chov koz a výroba kozího sýra

Zdravé kozí mléko se vrací na výsluní zájmu, vznikají kozí farmy a kozy pro radost i užitek chovají i drobní chovatelé. Kozy jsou nadmíru užitečná, nenáročná, chytrá a společenská stvoření. Co chov obnáší a jak si vyrobit kozí sýr?

Koza se v posledních letech vrací na vesnici. A není divu. Je to velmi užitečné, otužilé a odolné zvíře. Z jejího mléka lze vyrábět sýry, máslo, tvaroh, kefír i jogurt. Je prokázáno, že v kozím mléku a jeho výrobcích jsou obsaženy látky, které chrání naše zdraví. Maso kůzlat i dospělých zvířat je jemné, měkké, s nízkým obsahem tuku a je proto významnou dietní potravinou.

Mléko koz chovaných v čistotě nesmrdí

Diskutovaným problémem může být zvláštní chuť mléka. Rodina Smithova z Oselec, která chová stádečko koz, podotýká, že pokud se vyskytne silný kozí pach, je často způsoben nevhodným ustájením zvířat. Kozí mléko se samozřejmě nemůže srovnávat s kravským. Každé voní jinak a každé má jinou chuť a složení. Člověk, který kozímu mléku neholduje, ale chce je kvůli zdraví pít, si je může ochutit kakaem nebo různými cereáliemi.

kozí stádokozí stádoAutor: Archiv ireceptar.cz

Kozy na pastvě

Stádečko koz oseleckých chovatelů žije po celý rok na pastvině a tento způsob ustájení mu svědčí. Zvířata jsou zdravá a produkují mnohem chutnější mléko než kozy ustájené takzvaným vazným způsobem, kdy jsou uvázány u žlabu v uzavřeném chlívku; v tomto prostředí totiž mléko přebírá různé pachy a příchutě.

Ve výběhu u Smithů mají kozy vystavěný přístřešek, do něhož se stahují za deště (kozy bytostně nesnášejí vodu) nebo za prudkého sluníčka. Pouze kozy před porodem chovatelé přemísťují z pastviny do stáje u rodinného domu. Výhodou tohoto ustájení je, že kůzlata nemohou v chladu uhynout, když je matky včas po porodu neosuší. Jsou také po ruce chovatelům, kteří nemusejí v noci běhat po louce s baterkou a kozy kontrolovat.

Dojení vyžaduje cvik

„Kozy dojíme dvakrát denně. Mezi prvním a druhým dojením musí být dostatečný časový odstup, aby se koze opět utvořilo mléko. Nejvíce mléka dávají ráno. Ke konci sezony už dojíme pouze jednou denně a jakmile kozy zabřeznou, dojit je postupně přestaneme.

Množství mléka závisí na typu kozy, plemenu a stáří zvířete. Naše kozy zpravidla ráno nadojí dva litry a navečer tak litr a půl mléka. Před dojením musíme koze omýt vlažnou vodou vemínko: nejen kvůli hygieně, ale také proto, že tento impulz má vliv na spouštění mléka. Dojit není těžké, ale vyžaduje to cvik a zkušenosti, začátečníka by měl zacvičit zkušený chovatel,“ říká paní Smithová.

koza s kůzletemkoza s kůzletemAutor: Archiv ireceptar.cz

Odolné kozy onemocní málokdy

Kozy jsou nenáročná zvířata a pokud mají vhodné podmínky, mohou žít v létě i v zimě na pastvině, protože dobře snášejí horko i chlad. Mnozí chovatelé také tvrdí, že například oproti kravám jsou kozy méně náchylné na zažívací potíže, pozřou-li na pastvě něco špatného.

„Koza je ,tvrďák´, když jí něco je, nedá to zpočátku znát. Ale jak ulehne, je to špatné. Proto je důležité, aby chovatel kozy znal a sledoval změny v jejich chování. A pokud některá víc polehává, má sklopené uši, nebo se hrbí, musí jí věnovat víc pozornosti. Změřit jí teplotu, kontrolovat trus, zda má správnou barvu a konzistenci, a případné problémy ihned konzultovat s veterinářem.

Jinak je nutné koze pravidelně ošetřovat paznehty, minimálně dvakrát do roka ji odčervit a také ji v injekci podat Glutan proti nemoci modrého jazyku,“ radí paní Smithová.

Koza není žací stroj

Smithovi zahrádkářům kozu na vypásání trávy nedoporučují. Ovečku ano. Ovce skloní hlavu a vytrvale se pase. Ale koza? Ta si kousne tady, pak zase támhle, a když vidí stromek, okouše jej, postaví se na zadní nebo do nižší koruny dokonce vyskočí. Aby koza zahrádce neublížila, musela by být uvázaná u kolíku a chráněná před deštěm a sluncem. Ale je tu zase nebezpečí, že by se mohla do provazu zamotat. Pokud přesto chceme kozu na vypásání zahrady, musíme mít všechny stromky a keře před okousáním chráněny například pletivem.

kozí sýrkozí sýrAutor: Archiv ireceptar.cz

Recept na měkký kozí sýr

  1. Nadojené mléko (nebo zakoupené na kozí farmě) přelijeme do hrnce a zahřejeme až k varu; ale pozvolna, aby se nepřipálilo.
  2. Jakmile začne vařit, mléko se vysráží prostřednictvím sýřeniny na tužší hmotu (Smithovi k tomuto účelu používají kyselinu citronovou – na 2 l mléka půl lžičky).
  3. Přes pláténko nalijeme hmotu do formiček, které mají na spodní straně otvory, aby mohla syrovátka vytékat. Zatížíme a necháme hmotu zatuhnout.
  4. Sýr lze ochutit solí, bylinkami, česnekem, červenou paprikou, pepřem apod.

Protože jsme nepoužili žádné konzervanty, zkonzumujeme sýr do čtyř dnů. Lze jej také nakrájet na kostičky a naložit do kvalitního oleje. Takto ošetřený vydrží i několik týdnů.