V prvé řadě by si ale každý, kdo touží po opeřeném kamarádovi, měl uvědomit, že i papoušek je mazlíček náročný na čas a pozornost, a to zdaleka nejen při výuce mluvení. Potřebuje dostatek interakce i každodenní výlety ven z klece, není to tedy rozhodně vhodný společník pro někoho, kdo tráví celé dny v práci. Nejenže se při nedostatku komunikace nenaučí mluvit, ale bude také psychicky strádat.

Ani dostatek péče a pozornosti a výběr vhodného druhu ale nezaručí, že se papoušek skutečně rozmluví. Ke koupi papouška byste proto měli být motivováni i jinak, než že chcete atrakci, s kterou budete bavit přátele. A ještě tip od zkušeného chovatele – je potřeba koupit papouška ručně dokrmeného, který nemá z člověka strach. Papouška z odchytu málokdy ochočíte, natož aby se naučil mluvit. A u kterých druhů je tedy naděje na rozmluvení nejvyšší?

Papoušek šedý – žako

Pro svoji inteligenci a schopnost interakce byl žako chován jako domácí mazlíček už ve starém Egyptě. Papoušek šedý (Psittacus erithacus), zvaný žako, pochází ze střední Afriky a patří mezi větší opeřence – měří 30–40 cm. Je velmi inteligentní a jeho schopnost napodobovat zvuky a slova patří mezi nejvyvinutější v ptačí říši.

Existují dokonce teorie, že žakové jsou do určité míry schopni spojovat lidská slova s významy. Vyskytuje se ve dvou poddruzích, žako kongo a žako liberijský. Je velmi přítulný, ale vzhledem k mohutnému zobáku a drápům a někdy poněkud nevyzpytatelné povaze není vhodný k malým dětem. Zároveň je náročný na chovatelův čas a pozornost, potřebuje hodně zabavovat a motivovat, aby se nenudil. Je také dobré vědět, že se v zajetí může dožít až 60 let.

Andulka

Pod tímto označením se skrývá velice oblíbený a rozšířený druh papouška, andulka vlnkovaná (Melopsittacus undulatus). Jejím domovem je Austrálie, do Evropy se dostala v 19. století a díky svému pěknému vzhledu a přátelské povaze se rychle stala oblíbeným domácím společníkem.

Andulkám svědčí chov po dvou (ale raději ne dvě samičky). Přes svoji drobnou velikost (měří průměrně 18 cm i s ocasem) je velmi učenlivá a výřečná a může konkurovat i mnohem větším druhům.

Amazoňan

Amazoňanů (Amazona), kteří pocházejí z Jižní Ameriky, jak již napovídá jejich název, je mnoho druhů. Většinou jsou nádherně barevní, ale převažuje u nich peří zelené barvy.

Pro svůj atraktivní vzhled a schopnost napodobovat lidské zvuky jsou velmi oblíbení, což se jim ovšem stává do jisté míry osudným, a jejich populace ve volné přírodě kvůli odchytům klesají. Mezi nejučenlivější a nejupovídanější amazoňany patří amazoňan modročelý (Amazona aestiva) a amazoňan žlutohlavý (Amazona ochrocephala).

Ara

Tento rod velkých a pestře zbarvených papoušků pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Jejich délka může dosahovat až 90 cm a hmotnost více než 1,5 kg. Mezi nejoblíbenější i u nás patří Ara ararauna (Ara ararauna), právě kvůli nádhernému zbarvení, inteligenci a učenlivosti, co se imitování slov týče.

Ararauna je také velmi aktivní a hravý, rád okusuje dřevěné věci a je také hodně hlučný. Jeho klec musí být nejen dostatečně prostorná, ale také dobře zabezpečená, protože je velice chytrý a důmyslný. Je nutné ho od mláděte socializovat, je to tedy mazlíček pro zkušeného chovatele. Je také značně dlouhověký, v zajetí žije klidně i půl století.

Alexandr

Alexandr malý (Psittacula krameri), jak zní název tohoto druhu, je středně velký převážně zelený papoušek pocházející původně z Asie. Pronikl už ale i do Evropy a díky jeho odolnosti a nenáročnosti se mu zde daří tak dobře, že jeho divoká populace utěšeně vzrůstá a je považován za invazní druh.

V zajetí je pro svou nenáročnost vhodný i pro chovatele začátečníky. Ti ale musí počítat s tím, že se jedná o velmi aktivního a energického papouška, který vyžaduje společnost svého majitele a je také hodně hlučný. Zato má talent na mluvení a provádění různých kousků, které ho majitel naučí.

Zdroj: www.ifauna.cz