Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, radimejak.cz

Malý chov slepic se vrací na dvorky a zahrady

Chov slepic sice neprožívá nějaký veliký boom, ale i mladí lidé na vsi se často vracejí k vlastnímu chovu drůbeže, tak jak to bylo dřív zcela běžné. Představa čerstvých vajíček a kvalitního zdroje masa je lákavá, a přitom víme, že chov slepiček, kačen nebo krůt není žádná věda. To je sice pravda, ale všechno chce své, a pokud jste se od maminky nebo babičky nenaučili pár základních pravidel, nejspíš ani netušíte, že můžete něco dělat špatně.

Ovšem i ti, kteří chovají slepice už léta, čas od času šlápnou vedle nebo prostě situaci podcení. Nač si dát pozor? Které chyby se často objevují?

Chov slepic začíná výběrem

Každý chov začíná výběrem plemene. Pokud netušíte, konzultujte a posbírejte zkušenosti v okolí, na druhou stanu se však nebojte pořídit si i plemeno, které není v obci běžné. Například naše České kropenky jsou mnohem oblíbenější za hranicemi než u nás. Řiďte se nejen podmínkami k chovu, ale také tím, nač si slepice pořizujete.

Nebude vám chybět čas?

I když jsou slepice vlastně docela nenáročné, práce okolo kurníku, krmení či vypouštění a zahánění se neudělá sama. Na chov jakéhokoli zvířete musíte mít čas, stejně to platí i u slepic. Slepice potřebují péči po celý rok. Je nutné zabývat se jejich zdravím, ochranou, výživou i prevencí chorob.

Pro chov slepic musíte mít dost místa

Další chyby se týkají prostoru, který mají slepice k životu. Jde samozřejmě hlavně o kurník, ale také výběh. Většina z nás touží po volném chovu, přesto někteří přecení své možnosti a chovají slípky zavřené téměř po tmě a velmi se diví, že jim slípky nesnášejí, jsou nemocné, anebo se chovají divně.

Prostor, samosběr potravy, popeliště, sluneční světlo, ale také ochrana před vnějšími vlivy jsou pro chov slepic důležité. V kurníku je třeba nabídnout slepicím hřady, hnízda, trusník a zdroj světla. Aby se slepicím dařilo i v zimě, musí být kurník dobře zateplený a zabezpečený proti škodné.

Venkovní výběh je nutný a měl by být slepicím přístupný po celý rok.

Chyby v krmení slepic

I když je možné krmit slepice jen suchým krmivem určeným pro drůbež různého věku, rozhodně by měly slípky mít i možnost hrabat a sbírat. Je potřeba jim dodat i zeleň, klidně posečenu. Čerstvá voda je samozřejmostí.

Pokud budete tepelně upravovat krmení pro slepice, nezapomeňte jej dobře vychladit. V zimních měsících je teplé krmení vhodné, během roku by mělo mít pokojovou teplotu.

Zdraví malého chovu

Preventivně byste i v malém chovu měli kontrolovat zdravotní stav slepic, a to především na výskyt parazitů. Nejenže je dobré slepice a jejich trus sledovat, ale také můžete několikrát za rok ošetřit kurník speciálními přípravky, ale hlavně tím, že jej budete udržovat čistý a dobře utěsněný. Slepicím nabídnete popeliště s dřevěným popelem. Někdo navíc přidává ještě křemelinu či práškovou síru.

Náš tip

Do kurníku se také dřív dávaly listy ořešáku, které by měly čmelíky také odpuzovat.

Související články