Chov kurů domácích je lákavá kratochvíle. Tito živočichové jsou zdrojem zdravých vajíček a lahodného masa. Ať už s chovem začínáte, nebo jste už „ostřílení mazáci", víte, že slepice nestačí vyhnat ven z kurníku a večer je pak zase zahnat. Při péči o tyto ptáky je důležité tzv. neusnout na vavřínech. Mohli byste se dopustit zásadních chyb, které se mohou odrazit nejen na kvalitě vajec, ale i na psychice zvířat.

1. Nedostatek času

S chovem slepic jsou spojené každodenní činnosti, jako jsou vypouštění stáda do výběhu, doplňování vody, krmení, stlaní, čištění kurníku a výběhu, kydání a večerní zavíraní. To může zabrat hodiny vašeho drahocenného času. Pokud se o zvířata budete starat ledabyle, mohou onemocnět a přestat snášet vajíčka.

2. Otevřený kurník

Dlouhá párty, nečekané přespání mimo domov, nemoc či jen prostá lenost. To vše může za to, že večer necháte kurník otevřený a slepice pobíhají venku. Jejich veselé kvokání ale láká predátory, kteří dokážou zlikvidovat celé hejno. Otevřený kurník na noc patří k nejčastější a nejtragičtější chybě, které se chovatelé dopouštějí.

3. Přehlížení nemocí

Čistota je půl zdraví. Proto byste měli věnovat dostatek času úklidu kurníku, výběhu, ale také pozorování celého hejna. Slepice jsou totiž často napadány blechami a parazity, kteří způsobují anémii, úbytek hmotnosti, špatný růst mladých kuřic, abnormální trus, sníženou produkci vajec a v některých případech dokonce i jejich smrt. Pokud si všimnete, že slepice chřadnou a hřebínky ztratí jasnou červenou barvu, je to jasný důkaz, že se v hejnu objevil cizopasník.

Související články

4. Špatné krmivo

Slepicím nestačí zbytky od stolu a trocha obilí. Potřebují také čerstvou trávu a pravidelný přísun vitamínů. Navíc je nosnice potřeba krmit speciálním krmivem s označením N2. Kuřicím stačí krmivo s označením K3.

5. Malý výběh

Stejně jako všechna zvířata, i slepice potřebují k životu pohyb a dostatečně velký prostor. Jeden kur potřebuje 20 až 30 metrů čtverečních. Výběh by měl být zatravněný a mělo by na něm být popeliště, v němž si slepice čistí peří.

6. Nevybavený kurník

I my denně oceňujeme, že máme postel a stůl. Podobné zařízení potřebují i slepice. Proto kurník vybavte trusníkem, osvětlením, hřady a snáškovými hnízdy. Kurník by měl být dobře zateplený a dostatečně prostorný. Samozřejmostí je také zabezpečení proti útoku predátorů.

7. Používání chemikálií

Většina chovatelů nechá slepice běhat po celé zahradě. To ale znamená, že zvířata mohou narazit na různé jedy proti myším nebo slimákům, které mohou sezobnout. Pokud chováte slepice, měli byste omezit používání chemických fungicidů a herbicidů v prostoru, do kterého mají přístup.

Zdroj: www.spektrumzdravi.cz, www.denik.cz