Stáří

Psům a kočkám, podobně jako lidem, mohou řídnout kosti z různých důvodů. Nejpodstatnějším důvodem je stárnutí a proces přirozeného opotřebení organismu. S věkem se mění metabolické procesy v těle a tvorba nového kostního materiálu se postupně snižuje. Čím starší zvíře, tím větší riziko řídnutí kostí tu je.

Nedostatek výživných látek

Významným faktorem může být nedostatek výživných látek, zejména vápníku a fosforu. Tyto prvky jsou klíčové pro správný vývoj a zdraví kostí. Pokud jich má váš zvířecí miláček nedostatek, může to být jedna z příčin, proč trpí osteoporózou.

Osteoporóza se projevuje velmi pomalu, je to téměř „neviditelná“ choroba, která způsobuje křehkost kostí a následné zlomeniny. Postupně se projevuje proměnami tvaru postavy a následnými bolestmi.

Je nezbytné, aby strava vašich psů a koček obsahovala dostatečné množství vápníku, fosforu, vitamínu D a dalších minerálů nezbytných pro správný vývoj kostí.V každém případě je nutné konzultovat stav vašeho zvířete s veterinářem. Doporučí jistě nejlepší léčbu a nejvhodnější stravu.

Cvičení? Ano

Další možností je poskytnutí psu nebo kočce vhodného cvičení. Pohyb a cvičení jsou pro zdraví kostí i u zvířat velmi důležité a mohou pomoci posílit kostní hmotu a snížit riziko dalšího řídnutí kostí.

Barfování

Chcete vědět, co je to barfování? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Slovo „barfování“ je slovní zkratkou pro anglické BARF – tedy „Bones and Raw Food“ (kosti a syrová strava) nebo také „Biologically Appropriate Raw Food“ (biologicky vhodná syrová strava).

Obhájci barfování tvrdí, že nejvhodnější stravou pro psy a kočky je ta jejich – přirozená. Proto obhajují krmení domácích miláčků syrovým masem, kostmi, kůží, vnitřnostmi, syrovou zeleninou a ovocem. Tento způsob potravy prý, podle „barfuářů“ poskytuje zvířatům přesně ty živiny a minerály, které jsou pro ně přirozené a které pro svůj zdravý rozvoj potřebují. Je však třeba dodat, že názory na „barfování“ se různí. Odpůrci tvrdí, že syrové maso, kosti a vnitřnosti obsahují nepřijatelné množství baktérií a parazitů, což může ohrozit zdraví a pohodu vašich oblíbených miláčků. Je tedy vážně nutné i tento způsob výživy zvířat konzultovat s veterinářem. Jedině on vám doporučí nejvhodnější stravu pro vašeho psa nebo kočku.

Související články

Zdroje informací:www.stastnezeny.cz, www.youtube.com