Zima není pro drobné opeřence zrovna obdobím radovánek. Musí vynaložit velké úsilí, aby se v mrazivých nocích udrželi v teple. To je stojí hodně energie, kterou musí doplňovat výživou. Zimní krajina ale není zrovna pohostinná, takže na řadu přichází člověk. Ten může ptactvu situaci výrazně ulehčit a zpěváčkům doslova pomoct přežít do jara. A ne že by lidé nebyli ochotní ptáky nakrmit. Ovšem je také nutné vědět, co jim do krmítka dát. Ne všechno, byť podané s nejlepším úmyslem, je pro ptačí organismus bezpečné.

Potraviny, které jsou pro ptáky nebezpečné

Pokud tedy máte krmítko či se ho chystáte pořídit, je to rozhodně chvályhodný počin. Ale je dobré vědět, že do něj rozhodně nepatří následující potraviny:

  • Pečivo - oproti zažitým představám pečivo do krmítka pro ptáky opravdu nepatří, a to ani to tvrdší. Obsahuje totiž sůl, která je pro ně nebezpečná i ve velmi malém množství. Takže vašim zpěváčkům neservírujte žádné rohlíky, housky ani chleba.
  • Kořeněné, mastné a slané potraviny - ptačí organismus není na takovou stravu vůbec stavěný (a přiznejme si, že nesvědčí ani mnohým z nás). Častá konzumace například uzenin není doporučována ani lidem, jaké trable potom takový mastný, slaný salám způsobí drobnému opeřenci. Pro ptačí dobro proto takové laskominy z obsahu krmítka raději vynechte.
  • Zbytky lidských jídel - i když se vám svíčková s knedlíkem opravdu povedla, dávat do krmítka její zbytky by se hladovým ptákům nemuselo vyplatit. Stejně tak ptákům nesvědčí vařené těstoviny. Je sice možné, že by se do toho pustili a s chutí to zkonzumovali, ovšem zažívací problémy by na sebe nenechaly dlouho čekat. A to je pro ptáky v mrazivém počasí smrtelně nebezpečná záležitost.
  • Zkažené, žluklé a plesnivé potraviny - ptačí organismus není popelnice, takže zkažené či jinak znehodnocené jídlo (například spálené či smažené na přepáleném tuku) opravdu bez následků nezkonzumuje. Pokud už se stane, že se potraviny zkazí, zplesniví nebo žluknou, patří do odpadkového koše, nikoliv do ptačího krmítka.
  • Sladkosti - do krmítka nepatří ani sladkosti. Jedinou výjimkou je cukr obsažený v ovoci, které by nemělo být nijak konzervované či chemicky upravované. Sušenky, sladké buchty, koláče nebo třeba čokoládu do krmítka tedy rozhodně nedávejte, vhodné nejsou ani doslazované rozinky či sířené sušené ovoce.

A také mějte na paměti, že do krmítka nestačí jen sypat potravu. Je potřeba ho také kontrolovat, případnou zkaženou potravu či jiné nečistoty odstraňovat a doplňovat čerstvé zásoby. Pak se s malými zpěváčky dočkáte jara společně.

Zdroj: www.mojeprirodnizahrada.cz, www.lesnipedagogika.cz