Že jsou Češi vyhlášeným národem pejskařů, to se ví už dávno! Přestože v Evropské Unii početně převažují kočky, tak v České republice hrají prim psi. Češi jsou obecně velcí milovníci domácích mazlíčků. Celých 58 % českých domácností má jako člena rodiny i zvíře. Psa má doma 37 % lidí, kočky jsou hned se svými 23 % na druhé příčce. Podle údajů Evropské federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky žije v České republice více jak dva milióny psů!

Všechno má svůj řád

Dodržování základních pravidel při krmení psa je důležité. Mnozí z nás se z „lásky“ k zvířeti dopouští při krmení zbytečných chyb. Ať už je to vědomě, nebo nevědomě, ve výsledku mohou vést ke špatnému zažívání a dalším nebezpečným zdravotním komplikacím. A také k výchovným problémům, které tímto psa zbytečně naučíte. Které jsou tři nejčastější a pes by je neměl dělat?

Krmení od jídelního stolu

Jedna ze zásadních chyb, které se stoprocentně vyvarujte. Psa rozmazlujete a on si vaše teritorium bude vydobývat tak pravidelně a dlouho, že ho jednoho dne můžete vidět stát na stole a bude skvěle hrát představení s názvem: „Král jsem tu já.“ Když budete vašeho psa krmit od stolu, vyvolá to u něj pocit, že má v domácnosti stejné postavení jako člověk.

Někdo může namítnout, že pes je pro něho přeci na stejné úrovni jako ostatní členové rodiny. Proč, ne?! Je to na vás. Klidně se můžete k psovi chovat stejně jako k člověku a v tom případě mu kupovat stejně kvalitní jídlo, starat se mu o prvotřídní zdravotní péči a trávit s ním společný volný čas jako se členem rodiny. To je opravdu super! Přesto myslete vždy na to, že pes je od přírody smečkové zvíře a potřebuje mít jasno v hierarchii domácnosti tak, jak to má zakódované v genech. Více vůdců neexistuje. Jakmile si necháte pozici vůdce smečky vzít, s láskou si ji ponechá.

Především je naše běžné jídlo pro psa velmi nezdravé. Kromě toho, že je slané a kořeněné, v žádném případě neodpovídá skladbě zdravé krmné dávky. Možná si říkáte: „Vždyť sem tam nějaký ten kousíček mu neublíží.“ Máte pravdu, ale znáte to?! Z malého kousíčku se časem může stát pravidelný rituál, který probíhá několikrát denně. Jednak tím vašemu čtyřnohému kámošovi naprosto rozhodíte správný poměr živin, který je vhodným krmením nastaven, a jednak mu zvyšujete kalorický příjem.

Nepravidelné krmení vyvolává chaos

Pes potřebuje disciplínu a řád. Krmit psa pokaždé ve stejnou dobu a stejným množstvím potravy je ta jediná správná cesta. Prospěje to především správnému zažívání. Když se krmení opakuje vždy v podobném časovém úseku, pes si na to velice snadno navykne. Nebude zbytečně chodit kolem misky a nesmyslně tápat, jestli se v ní zrovna teď něco neukáže. Naprosto ideální je krmit dospělého psa dvakrát denně, a to vždy ráno a večer. Krmit pouze jednou denně není vhodné, protože za tak dlouhý čas bez jídla zvíře naprosto vyhladoví a postupně by to mohlo u aktivního psa vést až k extrémnímu hubnutí. Anebo naopak u méně aktivního psa k obezitě z důvodu zpomalení metabolismu. Pravidelné krmení dodá vašemu psovi především pocit jistoty.

Vyvarujte se překrmování

Základem každého zdravého životního stylu je samozřejmě střídmý a umírněný jídelníček. Nejen u lidí, ale i u psů. Rozdíl je v tom, že my jsme schopní si skladbu svého jídelníčku, dávku každého jídla a pohybových aktivit korigovat, jenže pes je ve všem závislý na nás.

Pes by měl vždy dostávat naprosto vyváženou stravu v odpovídajícím množství. Obojí by mělo odpovídat jeho skutečné váze, stáří a reálné tělesné aktivitě! Během dne pes dostane kromě svého jídla častokrát i další dobroty při venčení, nebo jen tak. Myslete vždy na to, že byste v dle toho měli snížit krmnou denní dávku. Riziko obezity je totiž největší u starších psů a těch, s nižší pohybovou aktivitou.

Zdroje:

www.idnes.cz, www.living.iprima.cz, www.ladylife.cz