Věděli jste, že slepice jsou původem lesní ptáci? Představy, že jim stačí kus místa bez jakéhokoliv náznaku zeleně, je proto mylná. Naopak. Slepice ke svému životu a spokojenosti zeleň potřebují. I díky ní pak snáší kvalitní vejce a jejich spokojený život se pak promítne i do kvality jejich masa. Ostatně i naše babičky věděly, které keře a stromy slepičkám do výběhu dopřát, aby jim zajistily co nejlepší koloběh života.

Dokonalý koloběh

Může to znít zvláštně, ale pokud budete naslouchat přírodě, tak nejen v případě chovu slepic můžete vytvořit dokonalý přírodní koloběh.

Jak na to, se podívejte na skvěle natočené podrobné video:

Zdroj: Youtube

Začněte vytvořením kvalitního slepičího výběhu, plného rostlin a stromů. To, co nezpracujete v kuchyni, tedy rostlinný odpad, slepičky zase promění v něco mnohem hodnotnějšího, jež poslouží dál. Dají vám dokonalá vejce a vyprodukují hnojivo, které využijete pro rostliny na zahradě.


Stromy, keře i trvalky

Dopřát slepicím stromy, keře i trvalky je pro dobrá vejce klíčové. Nejenže plody stromů a keřů poslouží jako zpestření slepičího jídelníčku, spadané tlející listí se stane domovem pro nejrůznější červy, larvy a žížaly, na nichž si slepice velmi rády pochutnávají. Například plody moruše jsou skvělou potravou, hlavně kvůli obsahu bílkovin, velmi důležitou pro tvorbu chuťově skvělých vajec.

Schovejte slepičky po jabloně

V letním období si slepice pochutnají na malinách a jiných lesních bobulích, nepohrdnou ani lusky. Skvělé je výběh pro slepice umístit pod ovocné stromy. Z padavek a listí těží slepice zejména na podzim a věřte, že jablka i hrušky jim velmi chutnají. Přidat k jabloním můžete i keř hlošiny okoličnaté, ta do půdy dokáže dobře poutat dusík, takže jabloním vytváří skvělé prostředí pro růst a slepice si zase rády pochutnávají na bobulích hlošiny. Dobrou volbou je i čimišník stromovitý, jehož lusky jsou pro slepice teprve lahůdkou.

Rakytník nejen na imunitu

Rakytník se vyplatí mít na své zahradě hned z několika důvodů. Je to výborný přírodní lék. Z jeho plodů můžete vyrobit velké množství produktů posilujících imunitu a zlepšujících celkové zdraví i stav pokožky. Je to ale zejména na přelomu podzimu a zimy lahůdka, kterou vaše slepice rozhodně neodmítnou.

V zimě se pustí do práce

Výhodou vytvoření takového slepičího lesního parku je i to, že v zimě nebudete muset tolik myslet na pestrost slepičího jídelníčku. Listí, které se snese vlivem počasí a ročních období ze stromů, zase vytvoří skvělé podmínky pro vznik a rozvoj jiného malého ekosystému. Slepice jsou ptáci hrabaví, tudíž lovit červy, žížaly a jiné dobroty zpod tlejícího listí rozhodně ocení.

Související články

Zdroje: www.ireceptar.cz, www.youtube.com, www.potravinovezahrady.cz