Jak probíhaly testy? Skupinu psů připojili vědci na magnetickou rezonanci a poté sledovali, jaké reakce bude mít jejich mozek na různé pokyny či sdělení. Pokyny včetně použitých slov byly neutrální, pozitivní i negativní, stejně tak střídali i intonaci.

Obě hemisféry

Jaký byl výsledek zkoumání? Poměrně překvapující, protože se ukázalo, že psí mozek zpracovává informace, které slyší velmi podobně jako my lidé. Pravá hemisféra mozku zpracuje intonaci, levá hemisféra zase obsah pokynu. Mozek pak informace z obou hemisfér spojí dohromady.

Smysluplná slova

Neznamená to ovšem, že by psi rozuměli obsahu slov jako lidé, nicméně jsou schopni rozlišovat mezi slovy, která nikdy předtím neslyšeli, a mezi slovy, která znají.

Slova pochvaly dokáží rozeznat, i když je sdělíte neutrálním nebo negativním tónem, ale vnímají je jako odměnu jen v případě, že použijete pozitivní tón. Na lidský mozek ten psí nestačí, ale funguje na podobném principu. Váš pes tedy klidně porozumí slovům, která zná a jsou pro něj smysluplná.

Vnímají emoce

Psi však jednoznačně dokážou rozpoznat vaše emoce. Pes vycítí, když se trápíte, když máte radost, přijde vás potěšit, pokud třeba pláčete, rozezná i bolest a stav nemoci. I toto bylo potvrzeno vědeckým zkoumáním. Jejich mozek opět zpracovává informace z různých smyslů, z výrazu naší tváře, z tónu hlasu apod. Mezi ostatními zvířecími druhy jsou tak psi tímto zcela unikátní.

Související články

Zdroje: www.pesweb.cz, www.stoplusjednicka.cz