Chovat kočky je čím dál populárnější a každý chce svému mazlíčkovi dopřát to nejlepší. Kočka je však nejspokojenější, když jí její majitel ve všem rozumí. Řeč těla je primární způsob, jakým zvířata komunikují nejen mezi sebou navzájem, ale i s lidmi. A zrovna kočky mají velmi širokou škálu jemných a expresivních gest, díky nimž můžete přečíst jejich potřeby.

Někteří lidé si stěžují, že tento druh zvířete je nepředvídatelný a reaguje často velmi překvapivě. Není to pravda. Stačí trpělivě pozorovat chování kočky a naučit se jej interpretovat. Pak nebudete mít žádné pochybnosti o důvodech vrčení nebo syčení. Jako pečlivý a empatický majitel dokážete brzy rozlišit i ty nejjemnější kočičí signály.

Ihned pochopíte, co znamená který druh mňoukání, protože někdy si jím kočka může říkat o jídlo, jindy zase že si chce hrát, či potřebuje pohladit. Kočky také přenášejí spoustu informací celým tělem. Jejich postoj může naznačovat uvolnění, stres a napětí, bolest, strach nebo ochotu zaútočit. Schopnost číst, jak se kočka cítí, je velmi důležitá, protože umožňuje rychlejší reakci v případě nemoci a utrpení zvířete. Všímejte si i mimiky kočky, polohy uší nebo velikosti zornic a polohy jejího ocasu.

Zvuk v mnoha podobách

Předení kočky většinou každý z nás vnímá jako něco pozitivního. Ano, kočky předou často při příjemných aktivitách, když jsou spokojené a klidné. Ovšem občas může předení znamenat i nepokoj a strach. Mnohokrát jej lze zaznamenat i v situacích, kdy kočku něco bolí nebo je nemocná. K rozpoznání důvodu předení nám pomůže jednak celkové rozpoložení kočky a také znalost jejího zdravotního stavu.

Podobný zvuk slastnému předení je vrčení, které společně s prskáním znamená, že je kočka vzteklá a nevrlá. A mňoukání? Tady se najde také mnoho důvodů, proč a jak zvíře vydává tento specifický zvuk. Většinou jde o snahu upoutat pozornost. Každá kočička je jedinečná, a tak se může stát, že jedna kočka mňouká neustále, zatímco druhá vůbec.

Ocas není jen elegantní doplněk, ale mnohé napoví

Ve chvíli, kdy kočičí ocásek visí uvolněně dolů nebo jej má kočka klidně stočený kolem sebe, znamená to, že je zvíře v pořádku a nic ho netrápí. Prostě a jednoduše si užívá pohodu. Jestliže je její ocas vztyčený nahoru, dává nám tím kočka najevo, že ji něco dost zaujalo a je jedno, zda v pozitivním či negativním slova smyslu. V kombinaci s dalšími gesty a postojem to může znamenat, že má radost, protože přichází oblíbený člověk nebo zvíře. Ale také, že je třeba nervózní a nejistá, nebo že zavětřila vetřelce, který spouští její kočičí zuřivost.

Pokud se ocásek pohupuje ze strany na stranu, je kočičí tvor ve střehu nebo ho něco značně rozčílilo. Když švihne ostře ocasem jednou, nechce se situací dále zaobírat. Kočka umí ocasem hýbat i ve tvaru otazníku, a to znamená, že je v hravé náladě a chce si s vámi hrát a laškovat.

Tělo v různých polohách mnohé odhalí

Vidíte kočku s nahrbenými zády a se ztuhlým postojem? Tak to se pravděpodobně chystá na boj nebo na útěk z nekomfortní situace. Když je zvíře takřka schoulené a s přikrčenými končetinami, má dozajista z něčeho strach. Naopak jakmile má vztyčenou hlavu i ocas, láká očividně ke hře a k aktivitě.

Uši jsou o zájmu a odhodlání

Vzpřímené uši kočky vyjadřují jisté zaujetí, ať už ji zaujalo cokoliv. Když jsou uši položené směrem dopředu, vypovídá to o soustředění a kočka většinou číhá na kořist. Naopak uši položené dozadu říkají, že je kočka připravená k boji s nepřítelem.

Jak vyjadřuje náklonnost?

Když na vás kočka „šlape zelí“, jednak je to pro vás příjemná masáž, jednak vám tím vyjadřuje velikou lásku a vyjadřuje tím, že vás považuje za přítele. Zároveň se o vás otírá hlavičkou i celým tělem. Občas také přidá něžné tlapkání packou či olíznutí. Zajímavostí může být, že otíráním si kočka také označuje své teritorium. Takže pokud kočka vysílá tyto signály právě k vám, sděluje vám, že jste jednoznačně v její moci.

Zdroje: www.mazliccivpohybu.cz, www.evropa2.cz, www.idnes.cz