Úsměvné chování psů i koček

Některé podivné chování psů a koček dává po pečlivém prozkoumání smysl, ale jiné je jak vystřižené ze sbírky anekdot. Kočkám nevysvětlíte, jak je jejich počínání hloupé nebezpečné. Slyšeli jste o toxicitě rostlin či potravin, které běžně máte doma? Jde o pokojové rostliny, zeleninu nebo i běžné potraviny, které vašim čtyřnohým přátelům po pozření neudělají dobře. Mnozí majitelé namítají, že jejich pes či kočka žerou cokoli bez následků. Pokud není poškození vidět, neznamená to, že neexistuje. Riskovat zdraví milovaného zvířete je zbytečné. Konzumace většího množství dračince může u zvířete vyvolat zvracení, průjem, malátnost nebo také ztrátu orientace. U citlivějšího zvířete může způsobit až kolaps, ale to jen velmi výjimečné.

Dračince, ale i další pokojovky jsou toxické

Většina pokojových rostlin je exotického původu. A mnohé cizokrajné rostliny, ale i některé naše původní druhy, produkují toxiny. Pokojovky jsou bezpečné a pobytu v jejich blízkosti se rozhodně nemusíte obávat, dokud je nezkusíte ochutnat. Z tohoto důvodu je potřeba dávat pozor nejen na zvířata, ale také na malé děti.

Dračinec produkuje jedovatý latex

Dračinec čili dracéna je rostlinou, která je toxická, což je patrné už z produkce bílého latexu, který je viditelný na řezu stonkem. Dračince nejsou toxičtější než jiné rostliny. Mezi další jedovaté patří například tchýnin jazyk, juka, fikus nebo také oblíbená aloe vera. I ta produkuje bílou látku obsahující laxativum, které i lidem může způsobit značné zažívací potíže. Nadměrná či opakovaná konzumace latexu může skončit závažným poškozením organismu. Dračinec tedy není nijak extrémně toxický. Jeho obliba mezi pěstiteli, kteří zároveň chovají kočky, je značná, a díky tomu incidenty s přiotrávenými kočkami časté.

Proč kočky ožírají dračince

Bohužel zejména kočky se o zeleň velmi zajímají. U koček je toto chování poněkud logičtější než u jiných zvířat. Kočky totiž v přírodě požírají traviny, případně jiné rostliny, právě aby úmyslně vyvolaly zvracení. To jim pomáhá vyčistit žaludek od nestravitelných chlupů, které spolykají při časté očistě vlastního kožichu. Proto se dá říct, že kočičí ožírání rostlin není nic překvapivého. Zvracení je nutností a přirozeným způsobem, jak ho docílit, je konzumace nestravitelné zeleně.

Kočičí tráva jako prevence proti okusování dračinců

Chcete-li předejít ožírání pokojovek či zeleniny na balkoně, nabídněte kočce trávu.Tráva pro kočky se prodává v různých baleních, z nichž mnohá jsou připravená ke klíčení. Stačí je jen zalít. Travní semeno pro kočky obsahuje často šáchor, ale může jít i o jiné druhy travin.
Zároveň se pokuste kočce znepřístupnit dračinec či jinou jedovatou pokojovku. Někdy je to téměř neřešitelný problém, ale pokud se vaše zvíře rostlinou opakovaně přiotráví, pak je možná na čase zbavit se nebezpečné rostliny a nebo vymyslet místo z dosahu zvířete.

Zdroje: https://abecedazahrady.dama.cz, https://radiozurnal.rozhlas.cz