Existuje mnoho plemen, za která utratíte vysoké částky, proto je důležité vybírat psa, který je zdravý, a to nemusí být zrovna nejlehčí úkol. Naopak nejlevnější variantu při pořizování psa může představovat pes z útulku.

Pozor na psy z množíren

Na druhou stranu nejdráž vás může přijít pes z množírny. Takoví psi bývají často nemocní, s vrozenými vadami a různými poruchami a do jejich léčby a krmiva budete muset pravděpodobně investovat obrovské sumy. Pořízením štěněte s PP se vyhnete problémům, které s sebou přináší neuvážená koupě psa bez PP: psychické nevyrovnanosti psů, špatnému zdravotnímu stavu, komplikované osobnosti psa, nepřiměřeně vysokým výdajům za léčbu psa.

K nejdražším psím plemenům patří hlavně ta s dlouhou historií.

Mezi nejdražší plemena na světě patří

Lvíček (löwchen) - cena psa s PP se u tohoto plemene může vyšplhat až na 260 tisíc korun a samojed – skvělý inteligentní rodinný pes s antialergickou srstí. Za štěně s PP zaplatíte minimálně 15 tisíc.

U samojedů počítejte s vyššími náklady za veterinární léčbu, trpí často dědičnými vadami, jako jsou srdeční poruchy, autoimunitní stavy, rohovková dystrofie a další.

U tibetských mastifů je často nutná speciální výchova kvůli jejich tvrdohlavosti, štěňata pocházející z Nepálu vás mohou přijít až na 160 tisíc korun. Tibetské dogy jsou psi relativně zdraví, ale jsou náchylní k dědičným chorobám typu hypotyreóza, oční anomálie a dysplazie kyčle.

Ke psům s dlouhou historií patří také saluki a afghánský chrt. Cena štěněte saluki se pohybuje od nejnižší hranice 30 tisíc korun výš. Afghánští chrti se dožívají 10-14 let a jejich zdravotní stav si může vyžádat další finance. Tito psi trpí hypotyreózou a šedým zákalem.

Psi plemene čau–čau patří rovněž do skupiny nejdražších psích plemen. Patří mezi nejstarší a nejvzácnější plemena na světě. Ale pořízením tohoto psa vaše výdaje zdaleka nekončí. Platby za zdravotní péči, krmivo a pamlsky, včetně pojištění mohou dosáhnout částky až 200 tisíc korun za dobu života vašeho psího mazlíčka. Tito psi často trpí dysplazií kyčle a loktů, alergiemi, poruchami funkce štítné žlázy a entropií víček.

Anglický buldok – cena za štěně anglického buldoka s PP začíná okolo 25 tisíc Kč. Štěňat se rodí málo, rodí se císařským řezem a navíc je plemeno poměrně žádané i přes své nejrůznější handicapy, například brachycefalická hlava.

Azawakh – toto poměrně vzácné plemeno by mělo být krmeno vysoce kvalitním krmivem pro psy. Jako lovečtí psi se zadákové rychle zotavují ze zranění a naštěstí mají málo dědičných chorob. Trpí pouze epilepsií a Woblerovou chorobou.

Svatobernardský pes – štěně s PP se dá pořídit za cenu od 20 do 25 tisíc korun.

Německá doga – cena za štěně tohoto plemene s PP se pohybuje od 20 do 25 tisíc Kč.

Bobtail – u seriózních chovatelů jsou štěňata s PP dostupná obvykle za cenu od 22 do 30 tisíc Kč. Tito staroangličtí ovčáci jsou skvělými a naprosto nekomplikovanými společníky lidí. Dožívají se okolo 13 let. Projevit se u nich může dědičná hluchota spojená s bílou barvou srsti, pyrometrů – hnisavý zánět dělohy u fen, u obou pohlaví pak dysplazie kyčelního kloubu a také primární ciliární dyskineze, nemoc, pro níž jsou typické opakované infekce horních a dolních cest dýchacích.

Československý vlčák – štěně s PP pořídíte v rozmezí mezi 15 až 20 tisíci korun. Toto poměrně mladé psí plemeno má po vlcích silně vyvinutý smečkový pud. Umí dávat najevo velmi hlasitě svou samotu. Velmi těžko si zvyká na nového člověka, proto je zvlášť důležité zvážit jeho pořízení velmi důkladně.

Z méně rozšířených psích plemen pak můžeme jmenovat následující: romaňolský vodní pes nebo faraonský pes, Nova Scotia duck tolling retrívr neboli kanadský retrívr, také bruselský griffon, neapolský mastif nebo peruánský bezsrstý pes, galapážský čistokrevný buldok, Kerry blue teriér. I oni patří k nákladnějším plemenům, minimálně co se týče pořizovací ceny za štěňata s PP.

Při pořizování psa vždy myslete na to, že: pes je přítel na 10 i 16 let! Proto si pořízení psa vždy dobře promyslete. Zvážit byste měli i pojištění svého domácího mazlíčka.

Zdroje: wealthygorilla.com, www.extra.cz