V prvé řadě je nutné říct, že zdravotní problémy zvířat lze do značné míry eliminovat nákupem štěněte od prověřeného a zodpovědného chovatele. Ti nezodpovědní v touze zalíbit se zákazníkům, kteří preferují například co nejmenší psíky, protože jim to připadá roztomilé, kříží co nejmenší, často slabé jedince, a výsledkem pak nemůže být nic jiného než slabý a nemocný tvoreček.

To samé se týká například brachycefalických plemen, kde se chovatelé neustále snažili vyšlechtit psa s co nejplošším obličejem (netýká se to jen psů, ale třeba také perských koček). Není to ostatně nový fenomén, na touhu po zmenšování téměř doplatil italský chrtík, jehož chovatelé v 19. století vyšlechtili až do trpasličí velikosti, s čímž souvisela spousta zdravotních problémů a plemenu hrozil zánik. Naštěstí se od 20. století podařilo chov zregenerovat a dnešní chrtíci patří opět mezi zdravá a čilá zvířátka. Některá plemena ovšem i pod vedením zkušených a zodpovědných chovatelů vykazují větší množství zdravotních problémů a případný majitel s tím musí počítat. To je i případ následující pětice.

Anglický buldok

Ačkoliv byl tento pes v Anglii původně vyšlechtěn k psím zápasům, železné zdraví, jaké bychom předpokládali u statečného bojovníka, bohužel nemá. Je to podsaditý a dobře osvalený krátkosrstý pes, pro nějž je charakteristická zvrásněná kůže, a to především na hlavě, krku a zádech.

Tato kůže, která činí vzhled psa atraktivním a nezaměnitelným, je ale zároveň příčinou mnoha kožních problémů, kterými buldoci trpí. Kromě toho je trápí problémy s očima, dýcháním a srdcem, proto není divu, že se tento přátelský a rozvážný pes dožívá pouze 8–10 let.

Irský vlkodav

Přes respekt vzbuzující název a impozantní velikost se jedná o laskavé a klidné plemeno, které výborně vychází s dospělými, dětmi i jinými zvířaty. Ačkoliv miluje pohyb, není to zrovna zdravý sportsman.

Naopak trpí mnoha zdravotními problémy, mezi nejzávažnější a nejčastější patří poruchy vývoje nebo růstu kloubů (dysplazie) a zauzlení neboli torze žaludku, častá je u něj také rakovina kostí. Přes nejlepší péči tak svoje pány navždy opouští většinou už po sedmi letech.

Šarpej

Toto starobylé čínské plemeno disponuje poněkud zvláštní povahou, ale kdo pronikne do jeho duše, ten si psa s charakteristickým zvrásněným vzhledem zamiluje. Je to velice čistotný pes, který svému (nejčastěji jednomu) majiteli vyjadřuje velkou oddanost, v případě potřeby jej neváhá bránit.

Zároveň je tvrdohlavý a nezávislý, rozhodně neposlouchá na slovo. Daní za jeho výjimečný vzhled jsou bohužel kožní a oční problémy, trápí ho i dysplazie kloubů či žaludeční torze. Je proto nutné věnovat jeho zdraví dost pozornosti i prostředků.

Francouzský buldoček

V současnosti nesmírně oblíbený pes s přátelskou, hravou a mazlivou povahou je skvělým společníkem jak pro rodiny s dětmi, tak i starší lidi. Nemá velké nároky na pohyb, zato vyžaduje společnost svého pána, sám v bytě psychicky strádá, což si může vybíjet i na bytovém zařízení. Pokud mu však věnujete dost času, získáte milujícího kamaráda.

Jeho roztomilý vzhled je ale zároveň příčinou jeho zdravotních potíží – kvůli krátkému čumáku buldočci mívají problémy s dýcháním, často chrápou a „chrochtají“ a v létě jim snadno hrozí přehřátí. Může se u nich projevit i dysplazie kyčlí a fenky mívají často kvůli úzké pánvi a velkým hlavičkám štěňat problém porodit přirozenou cestou (což se týká i anglických buldoků). Potrápit buldočky dokážou i problémy s očima, ušima a kůží.

Labradorský retrívr

Toto velmi inteligentní a přátelské plemeno patří mezi nejoblíbenější psí společníky. Jeho učenlivost a milá povaha ho ale předurčují i k úloze asistenčního psa, ve které se velmi osvědčil. Bohužel ani tomuto veselému a šikovnému psovi se nevyhýbají zdravotní problémy.

Kvůli jeho mohutné tělesné stavbě ho trápí hlavně problémy s klouby, například dysplazie kyčle a později artritida. Může trpět i očními chorobami. Navíc má sklony k obezitě, takže je dobré nenechat ho přejídat, což není jednoduché, protože je velký jedlík. Je potřeba dopřát mu dostatek pohybu, zároveň nesmí namáhat klouby nevhodnými aktivitami (například chůzí po schodech).