Jack Russell teriér žere granule

Historie krmiv pro psy a kočky

V dnešní době si jen málokdo dokáže představit pohodlnější formu krmení, než je nasypání granulí do misky. Odkud a kdy se však tento nápad vzal?

Roku 1860 seděl Jamese Spratt v Liverpoolu v docích a pozoroval toulavé psy, jak se tam krmí lodními suchary, no, a nápad byl na světě. První psí suchary byly upečeny v londýnském Holbornu ze směsi obilovin, zeleniny, červené řepy a masa. Spratt si svůj nápad nechal patentovat a v sedmdesátých letech zahájil produkci ve Spojených státech. Stal se tak průkopníkem v průmyslově vyráběném krmivu pro psy a později i kočky všech věkových kategorií.

obrázek z archivu ireceptar.czGranule pro psy se začaly ve světě vyrábět v 60. letech 20. století.Autor: Archiv ireceptar.cz

Tehdy se jednalo o psí sušenky. Ty samotné se u nás začaly vyrábět až s velkým zpožděním (od počátku 80. let minulého století v Tišnově - Darka). Klasická extrudovaná krmiva (granule) vznikly ve světě o něco později. První extrudéry byly vyvinuty v 60. letech minulého století. V socialistických zemích však bylo na tuto technologii uvaleno embargo, neexistoval ani import. Pár výroben nativních krmiv u nás sice existoval, ale přednostní právo na odběr měla ministerstva obrany a vnitra, pak Svazarm, myslivecká sdružení a nakonec Český svaz chovatelů drobného zvířectva. Do volného prodeje se tak dostalo maximálně 10 % výroby, a to ještě nepravidelně.

Nicméně i přes řadu úskalí se i zde pod záštitou veterinárního asanačního ústavu České Budějovice podařilo v roce 1973 vymyslet technologii pro výrobu konzerv pro psy a kočky, přičemž funkční linka byla sestavena z vyřazené technologie, např. kotel na výrobu páry smontovali z trubek z lokomotiv.

Postupně tedy vznikaly a vznikají nové způsoby krmení, které se dřív nebo později objevují i na našem trhu (granule lisované za studena, lyofilizovaná krmiva, aj). Nové technologie vznikají hlavně díky tomu, že klasické granule jsou plné různých zdrojů sacharidů (obiloviny, brambory,…), což v kombinaci s vysokou teplotou dává vhodné podmínky pro vznik velmi nebezpečných látek (akrylamid), zároveň i přes veškerou snahu zde dochází k určitým ztrátám cenných živin.

A jak je to v současnosti u nás?

V počátcích 90. let minulého století představovalo Československo v produkci a prodeji krmiv obrovský nenasycená trh. Díky privatizacím a restitucím vznikla řada podniků, které profitovaly také z toho, že zde neexistovaly dnešní předpisy pro výrobu krmiv a zahraniční produkce byla příliš drahá. Řada výrobků nesplňovala ani základní dietetická a dnešní hygienická kritéria. Naštěstí se trh od velmi pochybných výrobců v zásadě očistil a ti dnešní jsou nemálo zatížení nejrůznějšími předpisy a nařízeními tak, aby se kvalita a bezpečnost krmiv neustále zvyšovala. I přesto je nutné být opatrný a krmiva vybírat především podle vyrábějící firmy a informací, o které je ochotná se s námi podělit.

Akční letáky