Dobrman

Tento ve své podstatě klidný pes dokáže své rodině projevovat neutuchající lásku a věrnost. Zároveň je velmi bystrý, inteligentní, odvážný a sebevědomý, proto se výborně uplatňuje u policie nebo v armádě. Nesmí být bezdůvodně agresivní, ale na příkaz dovede být ostrý, což vyžaduje zodpovědného a zkušeného chovatele, který si získá jeho důvěru, nepodcení jeho výchovu ani ji nepovede špatným směrem. Jeho vlastnosti z dobrmana dělají skvělého hlídače, i dnes je kromě společenské funkce stále poptáván i jako hlídací pes.

Německý ovčák

Jedno z nejoblíbenějších plemen u nás i ve světě za svou popularitu vděčí především své inteligentní, učenlivé a přátelské povaze. Ta z „vlčáků“ dělá nejen velmi dobré pracovní psy, využitelné například u policie nebo armády na vyhledávání drog nebo záchranu osob, ale i spolehlivé hlídače a věrné společníky. Tento pes má prostě mnoho uplatnění a všechny své úkoly zvládá úspěšně a s radostí.

Belgický ovčák malinois

„Maliňák“ je velmi podobný německému ovčákovi a laik ho se známějším „vlčákem“ pravděpodobně zamění. Je ale trošku menší a subtilnější, přesto s případným nepřítelem jedná mnohem dravěji. Proto je také využíván armádou nebo policií.

Je aktivní, energický a v mrštnosti a bleskových reakcích trumfuje dokonce i zmíněného „vlčáka“, takže je oblíbený i mezi záchranáři. Velmi lpí na svém majiteli a prostředí. Pro všechny tyto vlastnosti je vynikajícím hlídačem, který však patří i v domácím prostředí do rukou zkušeného chovatele, který umí správně využít jeho potenciál.

Foxteriér

Přestože by to mnozí neřekli, foxteriér (spíš jeho hladkosrstá varianta) je výborný hlídač. Tenhle původně lovecký pes vyšlechtěný na lov lišek, jak již napovídá jeho název, je velmi ostražitý a temperamentní. To v kombinaci s poněkud tvrdohlavou povahou danou jeho původním zaměřením, kdy se musel v liščí noře rozhodovat sám a nespoléhat na pána, klade nároky na jeho důslednou výchovu. Odměnou za tuto námahu bude veselý, čilý a věrný společník, byť trochu uštěkaný. Ale právě štěkot je při hlídání jeho devízou – upozorní majitele na případné nezvané hosty.

Rhodéský ridgeback

Kořeny tohoto psa s charakteristickým pruhem obrácené srsti na hřbetě jsou v Africe, bývalé Rhodésii, dnes Zimbabwe. Jeho úkolem bylo hlídat farmy před lvy a jinými divokými zvířaty, ale fungoval také jako rodinný společník. K nám první psi tohoto plemene pronikli na konci 80. let 20. století. Ridgeback má stále dobrý lovecký instinkt, třebaže se již k lovu nevyužívá, ale jeho ostražitost, věrnost své rodině a zároveň nedůvěra k cizím lidem jsou skvělými předpoklady pro úlohu hlídače, kterou ridgeback také svědomitě plní. Nepatří rozhodně k uštěkaným plemenům, a pokud už štěká, můžete si být jisti, že k tomu má pádný důvod.