Stalo se to asi každému. Na procházce jdete kolem plotu a najednou se leknete tak, že málem vyskočíte dva metry do vzduchu. Znenadání totiž za plotem začal štěkat pes. Tento zvuk je přirozený. Pes se tak dorozumívá. Štěkot je projevem úzkosti, doprovodným znakem hyperaktivity, slouží k udržení odstupu, k obraně teritoria, ale může být i způsobem odreagování, vybití nadbytečné energie nebo se může stát formou stereotypie psychicky labilních jedinců. Pokud pes štěká na prázdnou zeď nebo na místo, kde nikdo není, má s největší pravděpodobností obsedantně kompulzivní poruchu.

Za štěkot pokuta

Bohužel, hlasitost a frekvenci tohoto psího projevu nedokážeme ovlivnit, proto často narušuje vztahy. Pokud na vás sousedé pošlou kontrolu z Krajské hygienické stanice, můžete za hlasitost štěkotu vašeho psa dostat i pokutu. Intenzita hluku na vzdálenost 10 m od štěkajícího psa je 60 až 85 db. Přitom za zákonem danou snesitelnou hladinu hluku je považováno 40 dB.

Hluční psi

Zvuky, které psi vydávají, souvisí s pohlavím, sociálním postavením, emocionálním rozpoložením, jejich zdravotním stavem, ale také s plemennou příslušností. Kteří psi jsou nejuštěkanější a nejvíce hluční?

Knírač

Už od středověku se toto plemeno využívalo jako pastevecké, tedy hlídací. Jsou to hraví a inteligentní psi, kteří rádi reagují na jakýkoli podnět, jak jinak než štěkotem. Skvěle si rozumí s dětmi i se seniory.

Jezevčík

Jezevčík je sice malý, zato jeho sklony ke štěkání jsou vysoké. Má hluboký, znělý hlas a rád komunikuje. Je to temperamentní plemeno, které je často agresivní vůči jiným psům a cizím lidem. Je velice bystrý a dobře vychovaný je skvělým rodinným společníkem.

Související články

Německý ovčák

Tento pes je přirozeným ochráncem. Je velmi inteligentní a snadno se učí nové věci. Správnou výchovou získáte sebevědomého a odhodlaného psího parťáka. Je nerad bez svého pána a v jeho nepřítomnosti často teskní, což se projevuje hlasitým kňučením a štěkotem.

West Highland White Terrier

Teriéři jsou malí, ale odhodlaní. A také rádi štěkají. West Highland White Terrier je spolehlivým hlídačem, který upozorní na každého kolemjdoucího. Roztomilý pes nízkého vzrůstu je velice hravý a neposedný. Často ale také nepříjemně paličatý, poněkud náladový a drzý.

Trpasličí pinč

Toto plemeno vzniklo za účelem lovení hlodavců. Pinč je ostražitý a temperamentní. Své hlídací instinkty dává na odiv právě hlasitým a hojným štěkotem. I přesto je dobrým rodinným psem, který se skvěle hodí na agility nebo dogdancing.

Pyrenejský horský pes

Toto plemeno je strážce tělem i duší. Všechny případné nepřátele rád zastrašuje svojí mohutností a hlubokým hlasem. Štěká především večer. V tu dobu má největší potřebu hlídat, jelikož byl vyšlechtěn jako pastevecký pes, který chránil stádo před vlky a medvědy, jež přicházeli lovit za soumraku.

Zdroj: www.pesweb.cz, www.vse-pro-zviratka.cz, www.webfordog.cz