Historie hovawarta je do jisté míry opředena tajemstvím, nicméně za jeho znovutvůrce je považován Kurt F. König, který cíleně započal čistokrevný chov. V přípravné fázi přitom spolupracoval i se svým otcem Bertramem Königem. Pro chov hledali v odlehlých vysokohorských vesnicích a oblastech psy, kteří se podobali původnímu typu hovawarta nejen vzhledově, ale i povahově. Zmínky o tomto plemeni můžeme najít už v 13. a 14. století. Název hovawart (někdy psáno i hovewart či hofwart) je odvozen od německých slov hof (dvůr) a warten (hlídat/čekat). Oficiálně uznaným plemenem FCI se stal v roce 1937. První vrh u nás se uskutečnil v roce 1986 v chovatelské stanici Z Páralovy zahrady.

Uplatnění si vždy najde

I když může na první pohled laikovi připomínat zlatého retrívra, nenechte se mýlit – obě plemena jsou rozdílná nejen proporcionálně, ale i povahou. Hovawart je výborný hlídací pes, který dokáže v případě potřeby nekompromisně zasáhnout. Zároveň je schopný pracovat jako pes slepecký, záchranářský i pastevecký. Díky jeho temperamentu a dobré cvičitelnosti se využívá i jako pes policejní. Mnoho majitelů se s ním věnuje klasické poslušnosti i psím sportům – například noseworku, kde vyniká díky skvělému čichu, obedienci, agility, obranám, canicrossu, dogtrekkingu, dogdancingu a dalším. Je vyrovnaný, ale vyžaduje spravedlivé a důsledné zacházení. Je velmi důležité, aby svému majiteli důvěřoval, ale zároveň ho respektoval. Pak může být skvělým rodinným psem, sportovcem i ochráncem lidí a jejich majetku. Důležitá je i včasná socializace k cizím lidem, aby si zapamatoval, že nejsou hrozbou pro něj ani pro vás, a tím pádem si s nimi nemusí lámat hlavu.

Vychovaný pes je cesta ke spokojenému spolužití

Jelikož se řadí mezi větší plemena psů, měli byste jako případní zájemci dobře zvážit, zda ho zvládnete vychovat. Dospělý jedinec váží až 45 kilogramů, takže vás klidně může odtáhnout na vodítku, což není zrovna příjemné. Je potřeba s ním pracovat od štěněte, ale postupně a laskavě. Dospívá o něco později než jiná plemena psů, proto byste na to měli myslet jak z hlediska fyzického (nepřetěžovat jeho klouby), tak i mentálního (trénovat po krátkých úsecích, aby ho výcvik stále bavil). Má vynikající paměť, a pokud ho tedy výcvik baví, velmi rychle se učí. Na druhou stranu rád vyhodnocuje situace vlastním způsobem a podle toho jim přikládá na váze.

Ubytování a péče

Hovawart je dlouhosrsté plemeno, které dobře zvládá zimu i nepřízeň počasí. Může být tak ubytován venku s přístupem do boudy, ale užívá si i pobyt v domě, kde je tichým společníkem. Srst nevyžaduje přílišnou péči, stačí ji jednou týdně pročesat. Cuchat se může zejména v okolí uší, kde bývá jemnější. Správně má být uzavřená, přiléhavá, lehce zvlněná a s menším podílem podsady. Delší je na hrudi, břiše, zadní části hrudních končetin a na ocase. Jelikož se jedná o větší plemeno, je nutné počítat s vyššími nároky na stravu, která by měla být dostatečně kvalitní. V době růstu je vhodné přidávat i kloubní přípravky.

Zdraví

Řadí se ke zdravějším plemenům, ale ani jemu se nevyhýbají některé zdravotní neduhy. Vzhledem k jeho velikosti se mohou objevit problémy s klouby – především dysplazie kyčelních a loketních kloubů. Dalším rizikem jsou oční vady (šedý zákal, retinální dystrofie a další). Dále se stejně jako u jiných velkých plemen může vyskytnout torze žaludku a nevyhýbá se mu ani rakovina. Při dobré kondici a bez nemoci se dožívá v průměru dvanácti let.

Pro koho se hodí?

Je velmi loajální ke své rodině, kterou miluje a užívá si každý kontakt s ní. Jako jedno z mála velkých plemen nemá potřebu si v rodině prosazovat svou a díky tomu se hodí i pro začátečníky. Je vhodný pro lidi aktivní, kteří mu nabídnou dostatek zaměstnání i prostoru pro pohyb. Je velmi chytrý, vytrvalý a učenlivý, příjemně temperamentní a ke své rodině přítulný. Jeho majitel by měl být trpělivý (především období dospívání může být dlouhé a pro majitele psychicky náročné), laskavý, ale i důsledný. Se správnou motivací ho lze naučit mnohému. Nehodí se pro lidi tvrdé a nekompromisní ani pro lidi líné a pohodlné.

V KOSTCE

  • Původ: Německo
  • Velikost feny: 58–65 cm
  • Velikost psa: 63–70 cm
  • Hmotnost feny: 30–35 kg
  • Hmotnost psa: 34–45 kg
  • Barva: černá se znaky, černá a plavá
  • Skupina FCI 2: pinčové a knírači, molossoidní plemena, švýcarští salašničtí psi
  • Chovatelské kluby: Hovawart klub ČR, o. s.

Zdroj: Časopis Receptář