Pokud jste doma s pejskem a venku zrovna prší, musíte mít plán B. Pes potřebuje ze sebe dostat nahromaděnou energii, kterou celý den získával. Hraní her patří mezi nejlepší varianty, které můžete dělat s pejskem i uvnitř. Aportování je jednou z nich, ale pokud máte většího psa, pak dávejte pozor, aby se z domova nestalo demoliční místo.

Hra na schovávanou

Tato hra je velmi jednoduchá. Pejsek ji rychle pochopí a zábava je zaručená. Svému pejskovi přikažte, aby zůstal na místě a mezitím se schovejte kdekoliv v domě. Až budete na vhodném místě, pak už stačí na pejska pouze zavolat. Čekejte, dokud vás nenajde. V momentě odhalení odměňte čtyřnohého kamaráda pamlskem. V případě, že jste se schovali příliš rafinovaně a pejsek vás nemůže najít, na něj znovu zavolejte. Ve videu se můžete podívat na další podobné aktivity.

Zdroj: Youtube

Čas na učení nových povelů

Správně vychovaný pejsek by měl umět všechny základní povely, jako je sedni, lehni, zůstaň, pusť a ke mně. Pokud všechno umí, pak ho můžete učit něco zábavnějšího, například procházení mezi vašima nohama, prosit či předstírat mrtvého. Je zajímavé, že když budete pejska učit 15 minut denně, pak ho dostatečně psychicky stimulujete. Při správném provedení povelu ho vždy odměňte pamlskem.

Hra na kelímky

Jistě si vzpomínáte, když jste sami hráli hru na kelímky. Teď to můžete hrát i se svým psím kamarádem. Místo kuličky dejte pod kelímek pamlsek, když se pejsek bude dívat. Následně jimi zamíchejte a podpořte pejska povelem, ať hledá. I když se to zdá jako normální hra, tak ve skutečnosti velmi napomáhá pejskovi zlepšit dovednost řešit problémy.

K dobrůtce přes čich

Prostřednictvím této hry zlepšíte pejskovi čich, jeho nejpřirozenější schopnost, a zároveň ho dokážete unavit. Pokud jste ji předtím ještě nikdy nehráli, pak schovávejte pamlsky v blízkosti. Dejte povel, na který chcete, aby pejsek začal hledat, a vyčkejte. Po chvilce to pejsek jistě pochopí. Pak už je můžete schovávat i na vzdálenější místa.

Dejte názvy hračkám

Pes se velmi rychle učí, a tak mu můžete pomoci rozšířit slovní zásobu. Nejlepší formou učení je hra. Nejdříve pojmenovávejte například hračky, se kterými si pes rád hraje. Několikrát do kola názvy opakujte a věci střídejte. Po chvilce si pes uvědomí, co každé slovo znamená. Pak už jen věc, kterou budete chtít, aby našel nebo přinesl, zavolejte. Místo názvů ho také můžete naučit barvy daného předmětu.

Zdroje: sportovni-kynologie.cz, demeven.cz, youtube.com