Zdroje: www.zoohit.cz, cs.wikipedia.org

Průměrná Micka nebo Mourek

Ideální váha kočky závisí na její velikosti, věku, plemeni a aktivitách. Především podle druhu se však může váha velmi lišit. Běžná plemena nebo směsky, které jsou obvyklé u nás, váží v dospělosti, respektive v jednom roce okolo 4,5 až 5 kg.

S přibývajícím věkem kočky také tloustnou a nejvyšší hmotnosti dosahují mezi šestým až desátým rokem. Proč neustále zmiňujeme druhové rozdíly? Například v zahraničí oblíbená obryně mainská mývalí kočka je váhově i velikostně zcela mimo. Tyto kočky běžně váží 7 kilo, kocouři 10 a kastrovaní kocouři i 12 kg.

Podívejte se, co o krmení koček říká odborník na výživu koček Petr Hammerschmied:

Zdroj: Youtube

Jak dopřát kočkám to nejlepší?

Pro zdraví kočky je rozhodně vhodné sledovat váhu kočky a zajistit, aby zůstala v ideální kondici, což může pomoci předejít zdravotním problémům spojeným s nadváhou nebo podvýživou. Pokud máte obavy o váhu své kočky, můžete se poradit se svým veterinářem, který vám pomůže stanovit správnou váhu pro vašeho mazlíčka.

Kočku krmte dvakrát denně

Všeobecně platí, že dospělá kočka by měla být krmena dvakrát denně. Přesná dávka závisí na druhu krmiva, které používáte, protože různé druhy mají různou výživovou hodnotu a doporučení pro krmení.

Pozor na druhy krmiv

Různé typy suchého krmení nejsou jen reklamním tahem, tato potrava je skutečně vyvážená a mláďatům, dospělcům, seniorům, velmi aktivním, vykastrovaným či například kočkám trpícím na záněty tyto konkrétní směsi dodávají nutné nutriční látky.

Čerstvá voda je základ kočičího zdraví

Dostatek čisté pitné vody je nutností nejen u koček, ale všech mazlíčků. Kočky často vyžadují čerstvou vodu či tekoucí, což už nyní lze zařídit i bez lidské pomoci díky fontánkám, v nichž neustále zurčí voda.

Některé potraviny jsou pro kočky toxické

Pokud chcete kočku přikrmovat běžnými potravinami, i to je určitě možné. Pamatujte ale, že některé potraviny, které jsou pro lidi bezpečné, mohou pro kočky představovat zdravotní riziko. Kočky jsou například citlivé na některé látky obsažené v lidské stravě, jako jsou tuky a kořenící přísady, a mohou mít na ně alergickou reakci nebo průjem. Některé potraviny mohou být až toxické. Do této skupiny patří hrozny, česnek, cibule, čokoláda a avokádo.

Naopak mezi vhodné a doporučené potraviny patří vařené nebo grilované kuřecí nebo krůtí maso bez koření, tepelně zpracované ryby bez kostí nebo zelenina, jako jsou sladké brambory nebo hrášek.

Související články