Zdroje: www.slepicevnouzi.cz, www.zahrada.cz

Domácí chov slepic

Chováte slepice? Víte, jak je krmit v zimě? Ani slepičky, které mají v zimních měsících dostatek pohybu venku nezvládnou sehnat tolik potravy, aby měly pestrý vyvážený jídelníček. Mnozí malí chovatelé netouží po krmení suchými granulemi, naopak mají vlastních pár slepic, aby si je chovali více méně volně a na potravě přírodní.

Během zimních měsíců se však hodí slepičkám přilepšit. Podívejte se na toto video od „Enthusiastic Farmer“, nadšený chovatel názorně ukazuje, co jeho slepičky zobají, když venku není nic k snědku:

Zdroj: Youtube

Zrní, zelenina i chleba slepicím v zimě prospějí

Autor videa připomíná, že i odřezky z kuchyně slepice zbaští, ale v zimě jim prospěje kvalitnější příkrm. Slepicím se běžně přidávají k zobání drcené vaječné skořápky nebo suchý chleba. Skořápky můžete nechat vyschnout, a pokud se obáváte nečistot, můžete je například zahřát v troubě nebo mikrovlnce.

Také zbytky pečiva se hodí, nesmějí být však v žádném případě plesnivé, ale jen dobře vysušené. Pak je můžete použít kdykoli během roku. Pečivo a hlavně chleba nalámejte na menší kusy a zalijte vodou.

Slepičkám můžete nabídnou pšenici, která je základním zobáním, může jím být ale třeba také kukuřice, pohanka, proso či suchý šrot. Semena můžete nechat naklíčit. Doporučuje se pšenice, ječmen, čočka nebo vojtěška. Pochutnají si také na vařené nebo čerstvé zelenině.

Slepicím vyhovují vařené a rozmačkané brambory, mrkev, dýně. Dá se však říci, že slepice si dají cokoli, a to i ovoce, ale také maso, vnitřnosti či zbytky z čištění ryb.

Voda nesmí zamrznout

Pamatujte, že po celou dobu musejí mít slepice přístup k vodě, pokud možno nezamrzající a v kurníku musí být vidět, aby potravu našly.

Proč chovat slepice

Domácí chov slepic má řadu výhod pro zdravé stravování i životní prostředí. Slepice poskytují čerstvá vajíčka s vysokou kvalitou proteinů, vitamínů a minerálů. Také máte kontrolu nad tím, jak jsou slepice krmeny, což umožňuje zdravější a udržitelnější stravovací návyky. Slepice dále pomáhají v boji proti odpadu, protože konzumují zbytky jídla a vytvářejí kompost z jejich trusu. Navíc kohouti chrání vaše zahrádky před škůdci. Chov slepic je tedy nejen ekonomicky výhodný, ale i udržitelný.

Související články