Zdroje: www.rady-navody.cz, zahradkarskaporadna.cz, vseozahrade.eu

Krtonožka se živí kořeny i nadzemními částmi rostlin. Občas si obohatí jídelníček o hmyz. Vyskytuje se skoro v celé Evropě (kromě Finska a Norska). V České republice se někde vyskytuje hojně a někde vůbec.

Jak ji poznáme?

Tělo má hnědou barvu a je pokryté chloupky. Samičky mají až 6 centimetrů. Tato potvůrka létá, plave a cvrká (samečci). Její nepřátelé jsou ptáci a žáby. Přes den jsou krtonožky schované v podzemních chodbičkách, vylézají až v noci, proto je plno lidí vůbec nezná.

Jak poznáte, že ji máte na zahradě?

Rostliny chřadnou a odumírají, což je způsobeno nakousáním kořenů. Většinou se pustí do zeleniny, ale může vám ožrat i jahody. Upřímně vám řeknu, že kdybych měla od někoho ohlodané kořeny, tak by mě krtonožka v životě nenapadla. Rostliny poškodí i omylem při hloubení chodbiček nebo při stavbě hnízda.

Jak se můžete pokusit krtonožku zneškodnit

  • Pasti – pokud znáte její oblíbenou cestu, dejte na pár míst zavařovací sklenice, které zapustíte po okraj do země. Ke každé položte paprskovitě latě, které jsou alespoň 2 cm vysoké. Lať musí dosahovat nad hrdlo zavařovačky. V noci začnou pátrat po záhonech a přes laťku nevylezou, vydají se podél ní a hopla, skončí v zavařovačce.
  • Jestli víte, kde má hnízdo, vezměte si rýč a hnízdo vydloubněte. Vypadá jako hrouda s jedním otvorem. Uvnitř je dutina.
  • Nasaďte ježky – ježci si na krtonožkách pochutnají a vám ušetří nervy i práci.
  • Jar – jestli víte, kde se nachází hnízda nebo chodbičky, narušte půdu, abyste do chodby mohli kápnout 2 kapky jaru a zalít vodou. Krtonožka by měla vylézt a vy jí lapit.
  • Slepice – slepice je mají v oblibě, ale přes noc slepice chrápou..
  • Kočky – ano, i kočky si jí rády chytnou a slupnou.
  • Chemie – i tu lze použít. Kupte si přípravek Basudin 10G.

Myslím si, že u nás na zahradě krtonožky nemáme, naštěstí. Ale přeji hodně zdaru s likvidací tam, kde se vyskytují!