Zdroje: amp.hillspet.cz, www.pethealthnetwork.com

Není váš pes nemocný?

Psi jsou naše spřízněné duše, a když jsme pozorní, jejich problémy často vypozorujeme, aniž bychom hlouběji rozuměli psímu zdraví. Tak jako u lidí, psí nemoci odhalí některé symptomy, které prostě nelze přehlédnout.

Psí nemoci a trávení

Mezi takové rozhodně patří zvracení a průjem, ale také zácpa. Pokud jste pejskovi nezměnili krmivo nebo si nejste vědomi nějakého stravovacího přešlapu, pak rozhodně zbystřete. Stejně tak to platí pro změny v močení.

Zhubnutí nebo velký přírůstek na váze jsou obvykle také dobře pozorovatelným symptomem. Určitě byste měli mít představu, kolik váš pes váží. I přes hustou dlouhou srst jistě poznáte, zda pas náhodou nehubne. Stačí, když se budete pohmatem soustředit na oblast žeber, určitě poznáte, zda je pes hubenější nebo naopak přibírá na váze. Opět platí, že pokud si nejste vědomi změn ve stravě, pak bude vhodné najít příčinu.

Ztráta chutě k jídlu i změny v příjmu tekutin patří k očividným problémům. V každém případě je nutné psovi dodat dostatek tekutin. Především v horkých letních dnech je to absolutní nutnost.

Jak jinak poznat nemoc u psa?

Můžete pozorovat také únavu, ztuhnutí při zvedání se či chůzi po schodech. Takový pes může být také spavý a bez chuti k pohybu a hře.

Kašel, kýchání či problémy s dýcháním mohou být průvodními symptomy různých chorob i alergií.

Ztráta srsti, lysiny, záněty na pokožce, zarudnutí a otoky jsou jasným signálem, že se něco děje. I když může jít jen o dočasné změny, určitě bude lepší najít příčiny. Problémy s kůží a srstí se často vracejí.

Změny chování psa mohou být nenápadné, ale také markantní a přímo do očí bijící. Přesto někdy majitelé považují tyto změny za porušení disciplíny a špatné vychování. Především pokud pes močí nebo kálí v bytě, je podrážděný a bojí se, což dříve nedělal. Nezvedejte hlas, ale raději telefon a objednejte psa na prohlídku k veterináři.

Související články