Čokoláda (často i s alobalem)

Theobromin a kofein obsažený v čokoládě mají neblahý vliv na srdeční činnost. Tabulka čokolády může mít až smrtící efekt. Čokoláda je toxická i pro ostatní zvířata (potkani, morčata, koně,..).

Tuky a oleje kam se podíváš

Pečeme, vaříme a smažíme. Všechno voní, všechno je krásně tučné. Zvlášť vhodné pro to, pořídit si domu slinivkáře.

Cibule, česnek

Cibule a česnek jsou stálicemi české kuchyně, nicméně pro psy a kočky či koně jsou nebezpečné až toxické. Sirné sloučeniny v nich obsažené ničí červené krvinky, jmenovitě hemoglobin – sloučenina, na kterou se váže kyslík.

Ovoce

To, že hroznové víno a rozinky jsou pro psy toxické je poměrně rozšířený fakt. Pravděpodobně nebezpečné je i avokádo, které je vyloženě toxické pro ptáky. Ostatní druhy ovoce však mohou být také nebezpečné. Nezralé ovoce obsahuje velké množství kyselin, které dráždí žaludek. Některé druhy zralého ovoce obsahují zase vysoký obsah jednoduchých sacharidů, které v zažívacím traktu kvasí, vedou k nadýmání a průjmům. Nesmíme opomenout ani bohaté zdroje vitamínu C, který v nadměrné míře zatěžuje ledviny a u citlivých jedinců může vést až k tvorbě ledvinových kamenů (přeměna na šťavelany). Výjimkou jsou zde morčata, která si ho sama vyrobit nedokáží a musí jej v dostatečné míře přijímat potravou.

Ořechy

Prokazatelně toxické jsou makadamové ořechy. Nicméně nebezpečné můžou být i jiné druhy ořechů. Vlašské ořechy jsou toxické pro koně, pro psy zas tak nebezpečné nejsou, pokud je nesežere i s tvrdou slupkou (což už běžné je), zde pak hrozí, že se ořech zasekne někde v trávícím traktu a pak už jen bojujeme o čas. Ořechy mohou vyvolat také alergické reakce, obsahují vysoké množství tuků a jsou tak nebezpečné pro slinivkáře. Psi ani kočky je ve výživě nepotřebují, není tak důvod jim je podávat.

Kosti a jiná cizí tělesa

Zaklíněná či zapíchnutá část kosti (nejčastěji drůbeží), klacík, část vepřové nožičky v tlamě nebo krku, ale i uvíznutý kousek žvýkacích předmětů, které jsou po naslinění krásně lepivé. To vše může zvíře ohrozit na životě. Buďte tak opatrní, co svému miláčkovi předkládáte.

(Příznivci zkrmování kostí by měli povinně absolvovat stáž na veterinárním pracovišti, aby na vlastní oči viděli utrpení zvířat, které se tímto dá lehce způsobit. Máme mnohem bezpečnější zdroje vápníku a dalších minerálů a zuby nejlépe vyčistíme pravidelnou péčí pomocí zubního kartáčku.)

Sůl

Pro psa je smrtelná dávka kolem 4 g soli na kg tělesné hmotnosti, u kočky je to méně, ale přesná hodnota nikde není stanovena. Příznaky otravy se však mohou objevit už při mnohem nižších dávkách. Nejčastějším zdrojem jsou uzeniny, ale i posypová sůl či dětské plastelíny, kde sůl tvoří až čtvrtinu váhy!

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na venkovní ptáčky, těm zásadně do krmítka patří různá semena či zavěšený lůj. Zbytky pečiva jsou pro ně až moc slané, ptáci nedokáží vylučovat přebytečnou sůl jako člověk a naše pečivo je pro ně smrtonosnou zbrani. Do krmítka nepatří ani zbytky cukru.

Alkohol

Dnes jsou na trhu přímo psí piva, není nutné je trávit těmi lidskými.

Teflon

Teflonové pánve (pečící nádoby, žehličky,..) při rozpalování uvolňují toxické látky (přibližně při 250 °C), které jsou zvlášť nebezpečné pro ptáky, navíc nejsou ani vidět ani cítit. V případě, že je klec s ptáčkem přímo v kuchyni nastává velmi rychlá otrava a smrt (edém plic). Stupeň otravy ptáků přítomných v jiných místnostech pak závisí především na kvalitě větrání.

Domácí mazlíčci moc nechápou, co to znamená Vánoce, ale moc dobře vnímají, že jsou s vámi, a to je pro ně nejdůležitější. Tou skutečnou radostí je pro ně čas, který s nimi aktivně trávíte. Vezměte je na procházku, hrajte si s nimi, ocení to víc, než kost v krku či cukroví, po kterém jim bude zle. Pokud jim přece jen chcete přilepšit stačí i kus syrového nebo lehce vařeného masa. Na trhu také najdeme řadu vysoce kvalitních výrobků od psích sušenek, paštik až po kompletní vařenou krmnou dávku. Mějme ale na paměti, že zvlášť ti, co jsou po zbytek roku krmeni suchou potravou (granulemi), mohou mít s těmihle náhlými změnami zažívací problém. Je dobré je na to připravit, či vyměnit jen část stávající krmné dávky.