Potřebují v zimě vaši králíci zvláštní péči?

Ani bych neřekl. Obecně platí, že lépe snášejí chlad než vedra, protože jim příroda na zimu zajistí hustou srst, takže rozhodně nestrádají. To spíš horké léto není pro zvířata dobré a chovatelé tento problém řeší různě. Já mám část králíkáren na zahradě pod širým nebem a část ve stodole, kam se slunce nedostane. Navíc je stodola porostlá břečťanem, který ji před slunečními paprsky chránil. Venkovní králíkárny jsem zabezpečoval plachtou, kterou jsem přes ně přetahoval. V zimě si dělám starosti pouze se samicemi a jejich mláďaty, protože chovatelskou sezonu začínám už v listopadu. Králíčata se tedy rodí na přelomu roku, kdy zpravidla bývají největší mrazy. Začínám sezonu brzo, protože na výstavy potřebuju velký počet zvířat a některé samice hned napoprvé nezabřeznou, zejména prvničky.

Králíkárny zateplujete?

Venkovní ano, dvířka obložím kartonem. Ale ve všech kotcích, tedy i v těch ve stodole, nechávám vyšší podestýlku. Samice si v ní udělají hlubší hnízdo, vyhrabou si důlek, vystelou vytrhanou srstí a mláďatům je teplo. Podestýlám slámou a senem a kotce naposledy čistím asi týden před kocením. Samici a po narození i mláďata tak neplaším a nestresuji. Teprve zhruba za tři čtyři neděle po narození králíčat kotec znovu vyčistím a vyložím novou, suchou podestýlkou. Ve venkovních králíkárnách ale používám kotiště, která zaručují, že budou mláďata před mrazy ochráněna.

Na využívání kotišť jsou mezi chovateli různé názory.

Používám je tehdy, když jsou velké mrazy. Je to dřevěná bedýnka o rozměrech 40x30x30 cm, která má střechu, boky a zadní část, tedy nemá dno a přední stranu. Do rohu kotce ji umístím asi týden před okocením, samice si na ní do druhého dne zvykne a začne si připravovat hnízdo. Láká ji k tomu mateřský pud porodit mláďata v úkrytu, kde budou v bezpečí. Když porodí, vchod do kotiště ucpe podestýlkou, aby mladým bylo teplo. Když je čas na kojení, slámu zase vytahá, aby vchod poté znovu ucpala. Je úžasné pozorovat, jakou péči mají matky zaječáků o své potomstvo. V kotišti jsou zpravidla měsíc, máma je krmí, jsou v teple, nic jim tam neschází.

A jak v zimě řešíte napájení a krmení?

V zimě s manželkou napájíme králíky ráno a odpoledne. Mívám kolem devadesáti králíků zaječích tříslových v barvě divoké ohnivé, černé a modré a sám bych to nestačil. Pokud je v miskách voda zamrzlá, vezmeme vědro s teplou vodou, misku do ní ponoříme a zmrazek povolí. V zimě většinou králíky napájíme vlažnou vodou. Napáječky používám pouze v kotcích, kde jsou mláďata, aby vodu v miskách neznečisťovala a nemáčela se, protože jsou při hraní poměrně aktivní.

V krmení rozdílu nedělám, krmím stejně v létě jako v zimě. Za léta chovatelství jsem získal zkušenost, že časté změny v krmení nedělají zvířatům dobře. Krmím granulemi Energy, které míchám s granulemi Start pro telata, a ještě jim do krmné směsi přidávám ječmen. Samice pak mají dostatek mateřského mléka a králíčata rychle rostou a nabírají na hmotnosti. V granulích jsou rovněž vitaminy a stopové prvky, což přispívá ke zdraví chovu. Sušené pečivo ani tvrdý chleba zvířatům nepodávám, nejsou na ně zvyklá. Seno mají založené stále.

Kdy chovatelskou sezonu končíte?

V dubnu nebo květnu. Od června už nepřipouštím a do září králíci odpočívají. V té době se věnuju výběru a přípravě králíků na výstavy.