Krtek dokáže být i užitečný. Mimo vaší zahrady likviduje totiž také hmyz, myši či brouky. Co už tak příjemné není, jsou následky jeho prokopávání podzemních cest. Tzv. krtince vidí rád jen málokdo. Je pravda, že jimi krtek skvěle kypří půdu a zemina z krtinců se hodí pro předpěstování sazenic, ale jejich nevzhlednost však překousne jen málo zahradníků. Předtím, než s ním vůbec začnete bojovat, se smiřte s faktem, že zbavit se jej bude velmi obtížné. Krtek je velmi odolný a chytrý, a tak se může stát, že se vám po úspěšném vypuzení do zahrady znovu vrátí.

Jelikož je krtek slepý, tak mu příroda přidala na jiných smyslech, a to hlavně na čichu a sluchu. Nejúčinnější tedy je, vypuzovat je skrze hluk a silný, nepříjemný pach. Ještě předtím, než se vůbec krtci dostanou na vaši zahradu, můžete zahájit prevenci. Pomáhá například pravidelně sekat zahradu, krtci totiž nemají v lásce udržovaný terén a taky si moc nepotrpí na hluk. Dalším tipem může být odklízení spadlých plodů, abyste krtkům zbytečně nevoněli se sladkými pochoutkami.

Co všechno krtkům nevoní

Nejvíce zabírají chemické odpuzovače, a to naftalín a benzín. Jejich čich je až příliš citlivý pro tyto silně zapáchající tekutiny. Vložte nasáknutý hadr do jeho chodbiček a narušitel by se měl odporoučet na jinou zahradu. Tuto metodu můžete provést i v přírodní verzi. Stejně jako všichni živočichové mají taky krtci rostliny, které jim příliš nevoní. Jedná se hlavně o cibuli řebčíku královského a květiny zvané afrikány. Traduje se, že pomoci by mohl pryšec skočcový, někdy též zvaný křížmostojný (Euphorbia lathyris). Zkuste jej vysadit a krtince by se už neměly objevovat.

V souvislosti s čichem pro vás máme další tip. Pomoct by mohly dobře zhasnuté nedopalky od cigaret, které strčíte do děr. Více agresivní metodou může být vykuřovací patrona. Když ji necháte vyhořet, tak začne uvolňovat jedovatý plyn, který by měl krtka z děr vypudit. Další možností jsou sirné knoty.

Krtka vyplaší i některé zvuky

Mimo čichu můžete zkusit také zapůsobit na jeho sluch. Existují velmi účinné zvukové elektronické či mechanické plašiče. Přístroje mohou fungovat na solární energii nebo na baterky. Mimo tyto mechanismy se dají nainstalovat vibrační zařízení, které nainstalujete u krtkovy nory. Pokud tyto vymoženosti nepomůžou, zvyšte zvuky na zahradě jinak. Pomůže časté sekání zahrady, pobíhání psů a dětí či jiné hlučné aktivity. Dalším tipem jsou podomácku vyrobené plašičky z PET láhví. Prořežte a vyhněte plast do strany tak, aby láhev vytvořila tvar větrníku. Do trávy pak zapíchněte tyčku, která poslouží jako stojan a láhev na ní pověste hrdlem dolů. Při pohybu bude roztočený větrník nejen dělat hluk ale také vibrace, které na krtka zabírají stejně.

Posledním tipem na závěr článku je pořízení si lidského společníka, konkrétně kočky. Její ostražitost a přesnost bývá pro krtka osudovou. Musí být ale zvyklá být venku a chytat nezvané návštěvníky. Domácí kočka se vám namáhat vytahovat a chytat krtky nebude.

Vyzkoušejte naše tipy a uvidíte, jaký bude platit právě na toho vašeho, věčně pracujícího a neúnavného zahradního hosta.