Kunu smíte lovit jen 4 měsíce v roce

Kuna lesní i kuna skalní patří mezi částečně chráněné živočichy. Jejich lov je povolen pouze v určitém časovém období, konkrétně od 1. listopadu do 28. (respektive 29.) února. V době od 1. března do 31. října jsou kuny hájené. Ale ani v této době to není zcela snadné. Pokud se nám usadila kuna v zahradě, chatařské oblasti nebo v městské zástavbě, nemůžeme využít spolupráce s myslivci. Tato místa nepatří mezi honitby a střílet se tam nesmí. Nehledě na to, že kuna je velmi chytrý a ostražitý tvor, který se jen velmi nesnadno nechá ulovit.

A je to vůbec kuna?

Někdy se těžko odhaduje, zda má způsobené škody na svědomí opravdu kuna. Ať už se vám usadila pod kapotou auta a nebo třeba na půdě, právě sněhová pokrývka vám pomůže s odhalením jejích cest.

Mnohá pozorování dokládají, že kuna s oblibou chodí stále stejnými cestami. Díky tomu pak můžete na vhodná místa ukrýt past. Kromě stop jsou ve sněhu velmi dobře viditelné také exkrementy kuny.

Použít můžete jen sklopce

Kuny je možné chytat pouze do tzv. sklopce, tedy průchozí živolovné pasti. Ty se vyrábějí z pozinkovaného drátu v různých velikostech a jejich cena často přesahuje tisícovku. K vnadění se doporučují laskominy, které mají kuny zvláště rády - čerstvá vejce, uzené makrely, sušené švestky, popř. specielní granule určené pro lasicovité šelmy. Pokud se obáváte, že by se do pasti mohla chytit např. kočka, pak se doporučuje jako vnadilo použít sušené švestky.

Jak přelstít kunu a vlákat ji do pasti?

Ať už si sklopec koupíte nebo vypůjčíte, ještě nebudete mít vyhráno. Kuny jsou totiž velmi chytré. Autor následujícího videa Tomek M radí, co se mu osvědčilo – celý sklopec nejprve namočil do vroucí vody a tím odstranil případné pachy. Také pro vkládání návnady do klece použil předem vyvařenou lžíci. Ideální návnadou je skutečně čerstvé slepičí vejce. Díky fotopasti můžete pozorovat, jak obezřetně nejprve kuna klec obcházela. Vyhráno ještě nebylo ani ve chvíli, kdy se do ní odhodlala vlézt. Sice byla velmi blízko návnady, ale ještě z pasti vycouvala. Zřejmě teprve když se nic nepřihodilo, usoudila, že se může k vejci bezpečně přiblížit. Teprve v tu chvíli za ní pas zaklapla.

Zdroj: Youtube