Kuny navíc bývají zvídavé, a i když se rozhodně nenechají chytit, moc se člověka nebojí, hlavně pokud jde o potravu. Kuny preferují lesy, opuštěná místa a vyšší polohy. Pokud už máte s kunou problém, je nejlepší ihned jednat a nic nenechat náhodě. Navíc se dá k chycení nebo spíše vypuzení kuny přestoupit i k jako zábavné hře. Chceme-li být ale úspěšní, podívejme se na několik technik, které opravdu dobře fungují. Kuny jsou totiž velmi chytré a není jednoduché je zmást. Většinu pastí samy odhalí.

Kuna nás doma neobtěžuje jen dupáním a nepořádkem, který zejména v noci dělá a nenechá nás spát. Mnohem horší je, že vyžírá všechny zásoby a pokud máte domácí zvířata, je schopná vyluxovat celý kurník během pár okamžiků.

Mechanické pasti

Většina malých pastí prodejných v obchodech na kuny funguje dobře, stejně jako specializované profesionální pasti.

Ideální je si vlastní past vyrobit. Velmi úspěšná je jednoduchá sada se skloněnou tyčí, k jejíž výrobě postačí kmen nebo silná větev opřená o jiný strom, kudy kuna chodí. Na vrchol tyče je dobré umístit něco, co kunu pachem a chutí přiláká – mrtvý drobný hlodavec nebo jiná kuní pochoutka – drobné kousky masa. Návnadu je ale lepší skrýt před ptáky a jinými zvířaty. Kuna pak na návnadu skočí, tyč spadne a bedna nebo síť kunu uvězní.

Druhou účinnou pastí je pak podomácku vyrobená dřevěná krabice. Tu je možné rovněž umístit někam, kde se kuna pohybuje, a také ji zavěsit na provaz, který se aktivuje pohnutím návnady.

Kunu v tomto případě chytíte živou, jí pak můžete vypustit ve volné přírodě. Měli byste ji ale odnést či odvézt nejméně deset kilometre od domu, jinak se vrátí. Navíc kuna je zákonem chráněná, takže je její chycení zaživa vlastně jedinou možností.

Pachové pasti

Výborně ale fungují pachové pasti, vůbec nejideálnější je vlastní pach kuny. Nejlépe fungují pachové zbraně, tedy zničit kunu tím, čím obtěžuje ona nás. Proto můžete vsadit buď na profesionálně připravené odpuzovače kun, jejichž účinnost je vyšší, nebo právě na pachové stopy jiných zvířat, nebo i vaší vlastní.

Pachové odpuzovače je potřeba často obnovovat, aby nevyčichly. Kuna je sice zvídavá, ale i plachá, zejména pokud jde o domácí zvířata, kterých se bojí. Fungují ale i lidské pachy - chlupy, vlasy, dokonce i lidské ponožky. Stačí chlupy z domácího mazlíčka rozházet po půdě nebo místě, kde se kuna zdržuje, a jistě vyhrajete. Podle zkušenosti některých chalupářů fungují například i kočičí nebo dokonce slepičí výkaly. Fungují i naftalínové tablety, protože tento pach kuna nesnáší.

Co nefunguje?

Naopak zkoušet kunu vypudit tak, že se jí budete snažit nalákat tam, kam vy potřebujete, nefunguje. Ani některé jednoduché rušičky nejsou tak efektivní. Ač se říká, že kuny nesnášejí hluk, zvukový odpuzovač pravděpodobně dobře fungovat nebude. Stejně tak je zbytečné utěsnit otvory v domě – kuna má své cestičky a bude velmi těžké být tak dokonale důslední, abyste na nic nezapomněli. Pokud se tedy skutečně zbavit kuny, vsaďte na mechanickou nebo pachovou past.

Zdroje:

www.silvarium.cz, www.rexter.cz, www.chatar-chalupar.cz, www.pasti.cz/blog/jak-vyhnat-kunu-z-domu/,blog.mall.cz