Na půdách našich chat a chalup, a někdy i trvale obývaných domů a jejich stodol, se může objevit kuna skalní (Martes foina). Zavítá sem s mnohem větší pravděpodobností, nežli její „sestra“, kuna lesní. Právě kuna skalní se totiž dovedla přizpůsobit i životu ve vsích a městech, kde loví mimo jiné i holuby.

Kuna ze skal a měst

V přírodě obývá kuna skalní skalnatou krajinu s roztroušenými lesy – od nížin až po vysoké hory. Kuny v přírodě loví jakoukoli kořist, kterou vzhledem k velikosti zvládnou, a jídelníček si rády zpestří i lesním ovocem.

Od kuny lesní ji na první pohled poznáme podle čistě bílé náprsenky, která sahá až na přední končetiny (kuna lesní má náprsenku menší a spíše žlutou).

Jak odradit kunu od návštěvy?

Tyto malé šelmičky nám mohou na zahradě pomoci například s likvidací potkanů, hryzců, hrabošů. (Pokud chováme slepice, musí být samozřejmě dobře zabezpečené).Pokud se ale rozhodnou ubytovat v chatě, na půdě či v kůlně, může majitele obtěžovat zápach, kterým si značkují své teritorium – používají k tomu pachové značky i výkaly. Mohou také překousat kabely v autě a poškodit další vybavení.

Osvědčené způsoby, jak kuny od návštěvy odradit:

  • Utěsnění vstupních otvorů pomůže, jen pokud budou bariéry z opravdu odolného materiálu.
  • Do menších prostor zavěsíme síťovky nebo staré punčocháče, které naplníme lidskými vlasy či psí srstí. Pach po nějakou dobu kuny odpuzuje.
  • Podobně jako na hlodavce, i na plašení kun lze využít odpuzovače hlodavců (některé jsou určeny přímo na hlodavce i kuny). Nejúčinnější jsou přístroje, jež automaticky mění kmitočet a zvířata si proto na nepříjemný hluk tak snadno nezvyknou.
  • Velmi zajímavý, jednoduchý a přitom účinný způsob doporučuje Roman Zajíček z Agentury ochrany a přírody a krajiny ČR v ekologické poradně Veronica. Na místa, kam kuna obvykle vstupuje, se nasměruje silné halogenové svítidlo s čidlem, které reaguje na pohyb. Nočního návštěvníka pak náhle osvítí a vyleká tak, že okamžitě uteče.
  • Žádná rozumná kuna nebude vstupovat do teritoria psa. I pokud psa nemáte, může pomoci, pokud pouze jednou za týden sousedův či kamarádův pes oblast označkuje, aby kunu odradil.