Vodítka pro štěňata

Samostatnou skupinu vodítek představují vodítka pro štěňata. Pro nejmladší psy vybíráme lehká, středně dlouhá a spíše tenčí vodítka, která mají pevnou délku. Štěně za něj nenecháme tahat, a nedovolujeme mu ani si s vodítkem hrát. Vodítko je prostředek pro výcvik psa. Vodítko byste měli vy i váš pes brát jako prostředek vzájemné komunikace, a jakmile štěně udělá pokrok v chůzi na vodítku, nezapomeňte jej vždy náležitě odměnit. Do budoucna počítejte se tím, že vašemu psímu dorostenci budete muset pořídit vodítko nové, delší a pevnější.

Výběr vodítka podle účelu

Stopovací vodítka

Stopovací vodítka využije v jisté fázi výcviku psa každý majitel. Než si pes zvykne na přivolání, máme ho na stopovacím vodítku, takzvané stopovačce pořád, abychom zabránili jeho zaběhnutí. Stopovací vodítka jsou plochá a dlouhá buďto 10, nebo 15 metrů. Trénink základní poslušnosti loveckých psů se bez stopovacího vodítka neobejde. Nejčastěji jsou tato vodítka nylonová s karabinou na jednom konci a s okem pro úchyt na druhém konci. Nylon je pevný, lehký a poměrně odolný, pokud tedy zrovna váš psí parťák nemá ve zvyku vodítka žvýkat. Ale to dělají obvykle jen štěňata, a těm snadno vysvětlíte, že je to zakázané.

Klasické vodítko na procházku

Podle velikosti, stáří a povahy psa vybíráme klasické vycházkové vodítko. Obvykle majitelé psů volí nastavitelné, nebo také přepínatelné vodítko, ideálně kulaté, nylonové. Některá taková vodítka jsou opatřena karabinami na obou koncích a jejich délku si upravujete sami dle potřeby připnutím karabiny do jednoho z kovových ok vpletených do vodítka. Vyrábějí se v různé tloušťce a patří k těm nejpevnějším. Hodí se tedy zvlášť dobře pro větší a velké psy a pro psy s velkým temperamentem. Majitelé psů menších a miniaturních plemen často volí jako vycházkové vodítko takzvané flexi navíjecí vodítko. To by však pro majitele psů velkých a obřích plemen mělo být tabu. Flexi vodítka mohou být buďto pásková nebo lanková. Lanková jsou sice lehčí, ale na druhou stranu i méně spolehlivá, neboť může snadno dojít k jejich přetržení. Další jejich nevýhodou je to, že jsou neustále napnutá, a tak má pes představu, že může neustále tahat, neboť nepozná, že tahání na vodítku je špatné.

Speciální sportovní vodítka

Sportujete rádi a stejně tak i váš čtyřnohý společník? Pak by vám ve výbavě nemělo chybět speciální vodítko na běhání společně s pásem neboli postrojem pro běžce. Taková vodítka obsahují takzvaný amortizér, čili pružnou část, díky níž může být vodítko při natažení delší v některých případech až o metr. Jsou vyrobena z nylonu, mívají různou šířku. V případě těchto speciálních vodítek se můžete setkat s názvy Canicross šňůra s amortizérem, nebo MushGO vodítko s amortizérem. Amortizér je vlastně tlumič nárazů. Další speciální skupinu vodítek určených pro sport je Lishinu Hands Free vodítko. Toto speciální samonavíjecí vodítko využijete při běhání se psem nebo při jízdě na kole (kolečkových bruslích) společně s vaším psem, ale klidně i na běžných procházkách, a to vše bez toho, že byste vodítko museli držet v rukách. Tato vodítka mají výměnný kryt, samonavíjecí lano dlouhé až tři metry a vyrábějí se pro různé váhové skupiny psů.

Vodítka určená na výstavy

Zúčastňujete-li se výstav psů, pak ve vaší výbavě jistě nechybí výstavní vodítko. Tento typ vodítek je ve srovnání s ostatními druhy spíše velmi nenápadný, tenký a má podobu smyčky, která se psovi přetáhne přes hlavu. Úkolem tohoto vodítka je co nejméně rušit vzhled předváděného psa. Velkou pevnost od těchto vodítek neočekávejte. Hodí se opravu jen pro předvádění dobře vycvičených psů, kteří jsou ukáznění a poslušní.

Řetízková vodítka

Tato vodítka jsou vyrobena z pevného kovu a na konci mají kožené ucho, které slouží jako úchytka pro majitele psa. Vodítka jsou velmi pevná, jejich oka jsou totiž svařená. Hodí se jak pro velká, tak pro střední plemena. Průměr kovových ok může být různý, délka vodítek málokdy příliš přesahuje jeden metr.

Dvojvodítka

Na závěr bychom ještě chtěli zmínit takzvaná dvojvodítka. Jedná se o část, kterou můžete připnout pomocí karabiny na klasické vodítko a na ně uchytit dva psy zároveň. Budete-li chodit se psy na jednom vodítku, měli by být stejného temperamentu a velikosti, aby rozdvojka nebyla spíše přítěží než pomocí. Nejčastěji jsou tato vodítka nylonová. Novinkou jsou vodítka s vetkanými gumovými vlákny, která zajišťují perfektní držení i při nepříznivém počasí.