Všichni máme moc rádi naše domácí mazlíčky. S většinou, nebo téměř se všemi, se však pojí i povinnosti, které už tolik nemilujeme. Psy je potřeba venčit, pročesávat, koupat, rybičkám čistit vodu, papouškům klec. U samostatných a svéhlavých koček je zase největším problémem páchnoucí suchý záchod. Poradíme vám, jak jej zbavit pachu močoviny.

Na to, jak se zbavit zápachu močoviny z kočičího záchodu, je hned několik receptů. Dobře funguje i ten, na který nebudete asi muset ani nic kupovat, protože ocet i jedlou sodu máme většinou doma. Jedlou sodou lze odstranit nečistoty prakticky z jakéhokoli povrchu, ocet zase zbavuje zápachu, takže jej můžeme použít na plasty. A právě z plastu je většina kočičích záchodů vyrobena, i když v některých domácnostech se jedná i o zpevněnou klec.

Účinek se ještě zvýší, pokud přivedeme ocet k varu. Do horkého octa je možné poté přidat jedlou sodu, kterou v octě dobře rozmícháme. Takto vzniklou směs lze také pro čistění použít.

Kočičí toaleta či klec je mírně znečištěná

Pokud je tedy klec nebo jakákoli kočičí toaleta jen slabě znečištěna, na místa, kde jsou skvrny a nánosy nejhorší, naneseme nejprve jedlou sodu a necháme ji chvilku působit. Poté na ni přilijeme ocet a počkáme, dokud sloučenina nepřestane pěnit. Právě tato pěna je důkazem zbavování se nečistot. Finální znečištění nakonec můžete seškrábat kartáčem nebo hrubou stranou houbičky, jelikož se působením sloučeniny nejtvrdší části uvolní. Tento postup můžete navíc opakovat několikrát.

Při větším znečištění si pomozte dalším přípravkem

Pokud je klec nebo toaleta znečištěna silně, pak vyčistěte stejně jako v předchozím návodu, ale na znečištěná místa nalijte přípravek pro čištění WC. I ten nechte posté chvíli působit, dokud na všech znečištěných místech nezpění. Jakmile dojde ke zpěnění, místa opláchněte proudem vody. K práci je v každém případě nutné používat rukavice a usazeniny vydrhnout kartáčem nebo drátěnkou.

Samozřejmě existují i další možnosti vyčištění kočičího záchodu, z nichž mnohé naleznete i na sociálních sítích.

Zdroje:

www.covybrat.cz, www.youtube.com