Zdroje: www.idnes.cz, www.chatar-chalupar.cz

Vyčistit psí uši zvládne každý

Ještě jste psí uši nečistili a někdo vás mezitím straší, že retrívrům, kokršpanělům a dalším plemenům s ušima dolů byste měli čistit uši i dvakrát týdně? Panika není na místě. Zaprvé je to trochu přehnané a za druhé čištění uší není zas až tak velké drama. Musíte se jen dobře připravit.

Čištění uší, stejně jako celá řada dalších zákroků, mytí a jiná péče o psa se nejlépe dělá venku. V zimních měsících to však není tak jednoduché a ani praktické, ale to nevadí. Jen se připravte na to, že pes nemusí být úplně nadšený a že vám pak hlavu otře o první křeslo, které mu bude stát v cestě.

Problémy se psíma ušima

Čištění zvukovodu by nemělo být prováděno vatičkami na špejli, borovou nebo obyčejnou vodou. Těmito všemi byste mohli psovi navíc i uškodit.

Je sice pravda, že psům s převislýma ušima je dobré ušiska prohlížet častěji a pravidelně, alespoň jednou týdně, ale určitě není nutné čištění dvakrát týdně. To uvidíte až podle stavu uší a zda váš pejsek trpí na plísně, záněty nebo nadměrnou tvorbu mazu, na parazity či jiná onemocnění uší či zvukovodu. Nutnost čištění uší se také jistě odvíjí od roční doby a způsobu života vašeho psa, neboť jsou jistě rozdíly mezi psy, kteří vlezou do každé kaluže, či psi žijící celoročně venku nebo v bytě.

Co si připravit na čištění psích uší?

Zajistěte si potřebné pomůcky. K čištění uší psa budete potřebovat čisticí roztok, měkký hadřík nebo vatový tampon, a pokud je to nutné, také pinzetu v případě odstraňování velkých kusů nečistot či klíšťat.

Pes by měl být v klidu a vy jej musíte mít pod kontrolou. Což může vypadat velmi rozdílně. Někdo sice doporučuje psa zaměstnat nebo mu dát hračku, ale v budoucnu se bude o psa klidného a oddaného vašim dotekům i povelům snadnější postarat. Zvykne si a nebude utíkat nebo bojovat s vámi.

Jak čistit uši pejskovi?

Pokud se stále obáváte, podívejte se na toto video. Hned vám bude jasné, že čištění může být hračka, když si pejsek zvykne a bude v klidu:

Zdroj: Youtube

Pomocí měkkého hadříku nebo vatového tamponu očistěte ušní boltce od vnějších nečistot a odumřelé kůžičky. Nesmíte ale tlačit příliš hluboko do ucha, aby nedošlo k poškození ušního kanálu.

Pokud používáte čisticí roztok, ideální jsou olejové kapky, kápněte přiměřené množství (viz příbalový leták) do ucha psa a nechte jej působit podle pokynů výrobce. Ucho nechejte spadnout dolů a přes boltec jen trochu promněte v místě, kde je zvukovod, aby se kapky dostaly do všech zákoutí vnitřního ucha. Následně otřete ucho od nečistot a nadbytečného roztoku.

Související články