Kromě klasických průmyslových krmiv (granule, konzervy) máme možnost nabídnout doma připravovanou stravu, a to vařenou nebo syrovou. V žádném případě se však nejedná o zbytky od našeho stolu. Jednoznačnou výhodou takového způsobu je, že víme přesně, co je v ní obsaženo, bývá chuťově velmi atraktivní, nejsou v ní obsaženy žádné chemické konzervanty ani jiné šmakulády, a má mnohem vyšší podíl živočišných složek. Nevýhodou může být nevyváženost (dysbalance) jednotlivých živin, často chybí minerální látky, jako je zinek, měď, hořčík, mangan či některé vitamíny.

Syrová strava

Vzorem je jídelníček volně žijících šelem. Výhodou je vysoká biologická hodnota surovin, nedochází zde ke ztrátám vitamínů, enzymů ani jiných látek. Nevýhodou jsou určitá hygienická rizika (bakterie - Salmonella, Campylobacter, Listeria, E. coli, paraziti - Toxoplasma, Neospora, Trichinella), vysoké dávky kostí, které ne všichni dobře zvládají či nižší stravitelnost některých syrových komponent.

Mezi nejznámější syrové diety patří:

  • BARF (Biologically Appropriate Raw Food, Bones and Raw Food)Základ zde tvoří syrové maso s kostmi a doplněk převážně zeleniny (50 - 70 % masité kosti, 10 – 20 % čistá svalovina, vnitřnosti, vejce, mléčné výrobky, 20 - 30 % rostlinných složek)Setkat se můžeme i s jeho modifikacemi v podobě Ultimate diet či Volhard diet.
  • SARF (Species Appropriate Raw Food) a RMB (Raw Meaty Bones) - Prey modelJak už názvy napovídají vycházejí z modelu kořisti a zvířeti jsou předkládány pouze živočišné složky (80 % maso, 10 % kosti, 10 % vnitřnosti).

Vařená strava

Vařená strava bývá pro naše mazlíčky z dlouhodobého hlediska často chuťově nejatraktivnější. Používané suroviny a zastoupení jsou obdobné jako u BARF typu krmení, jedinou výjimkou jsou kosti, které lze předkládat pouze syrové a obalené masem. Z tohoto důvodu se vápník a další minerály doplňují mletými vaječnými skořápkami či jinými zdroji. Používané jsou i nejrůznější přílohy (rýže, těstoviny, brambory,..), které je nutné dobře uvařit. Vařená strava je velmi dobře stravitelná, přičemž samotné maso, vnitřnosti se vaří jen krátce, aby se zachovalo co nejvyšší množství aktivní látek. Zelenina a ovoce zde mohou být jak syrové, tak vařené.

Potravu můžeme připravovat sami, nicméně dnes už je na trhu celá řada firem, které jsou schopné to udělat za nás. Z dlouhodobého hlediska je však vždy lepší konzultace takové krmné dávky s ošetřujícím veterinárním lékařem či vystudovaným výživářským specialistou, jen ti jsou schopni vypočíst přesné nároky zvířete a to, co v daném krmivu chybí či nadbývá. Vařené či syrové stravy se bát nemusíme, od pediatra také nikdy neuslyšíte, že máte krmit své dítě výhradně tímto jedním komerčním produktem, protože domácí strava je pro něj nebezpečná. Jen je třeba najít odvahu a čas nebo zodpovědného výrobce, který zajistí, aby krmná dávka byla vyvážená.