Kočka domácí je krásné stvoření s vlastnostmi, které jim mnohdy můžeme jen závidět. Od pradávna byla kočka spojovaná s mystickými bájemi a říkalo se, že má božskou moc. Tato roztomilá šelmička je však zahalena mnohými pozoruhodnostmi, které nás fascinují dodnes.

Kočky jako bohyně Egypta

K jejich domestikaci došlo zhruba před 6 000 lety, a to v oblasti Středomoří, kde se pěstovalo obilí a byly sýpky. Právě do těchto míst se kočky stahovaly za svou potravou v podobě hlodavců. Měly tak kořist pěkně soustředěnou na jednom místě. Díky hubení myší a krys si lidé kočky velice oblíbili a například v Egyptě byly uctívané jako bohyně a kočka v domě byla symbolem štěstí.

Kočky jako čarodějnice

Kočky se projevují jako silní jedinci a žijí život dle svých pravidel, které si jen tak nenechají vzít. Pro svou osobitost byly ve středověku dokonce chytány a upalovány na hranicích, protože byly spojovány s čarodějnictvím. Často tak v jejich roztomilém výrazu spatříte i jasné pohrdání.

Pohybový aparát

Kočky vynikají nejen svým ladným pohybem, ale i perfektní mrštností. Mají k tomu totiž dokonale uzpůsobené pohybové ústrojí. Jejich kostra je dost podobná té lidské, a dokonce má o 38 kostí více. Jedná se o obratle, které jsou však spojené volněji, a proto je kočka tak ohebná a mrštná. Při pádu z velké výšky dokáže kočka tělo přetočit a zpravidla dopadá na všechny čtyři.

Úzké otvory jsou pro kočky hračka

Jak malým otvorem se kočka dokáže protáhnout se dozvíte z následujícího videa:

Zdroj: Youtube

Klíční kost koček je jen malý rudiment – zakrslý orgán a díky tomu se zvířeti v případě potřeby zmáčkne hrudník a může se protáhnout i velmi úzkými otvory. Zároveň mají kočky poměrně volná kloubní spojení mezi zápěstními kůstkami, což jim umožňuje rotační pohyb při šplhání a při lovu.

Tajemství kočičích vousků

Vousky koček jsou nejen roztomilé, ale plní zásadní funkci. Jsou důležité pro správnou orientaci v prostoru. Zpravidla těch velkých mají na tvářích kolem 24 a další jsou nad obočím, na bradě a na zadní straně předních nohou. Jsou hlavním indikátorem pro správný pohyb hlavně v šeru a naprosté tmě, a to na základě proudění vzduchu. Často se jim říká hmatové chloupky.

Kočka si díru vyměří

Vousky kočkám slouží vlastně jako měřítko a zpravidla bývají široké jako jejich tělo, záleží však na konkrétním druhu. Když se kočka přiblíží k nějakému otvoru, nejprve si do něho vždy několikrát strčí hlavu, čímž se ujistí, že se do ní vejde.

Pozor na poškození vousků

Jakmile dojde k nějakému poškození vousků, kočce se naprosto zásadně snižuje orientace a přichází o svůj klid a vyrovnanost. Následkem je narážení do věcí a absence rovnováhy. Zajímavé je, že některé kočky svým mláďatům vousky okusují, aby je ochránily před vnějším nebezpečím. Vy však kočce nikdy vousky nezkracujte!

Související články

Zdroje: www.jsmekocky.cz, www.ifauna.cz, www.mazliccivpohybu.cz