Především majitelé psů a koček by měli mít vždy po ruce balení jedlé sody, protože ušetří spoustu starostí a také peněz, které by jinak museli dát veterinářovi nebo zaplatit v kosmetickém salónu.

Čistá ouška

Zuby a uši patří mezi Achillovy paty každého zvířátka, psů obzvlášť. Dráždit může zvýšený obsah ušního mazu, ale také nejrůznější parazité, kteří se mohli ve sluchovém ústrojí zabydlet po aktivní procházce v přírodě, které mají kočky a psi tak rádi. Uši začnou více svědit a jakmile se váš mazlík začne drbat, je na čase podat mu pomocnou ruku. Tou může být právě jedlá soda. Rozpusťte v hrnku teplé vody jednu lžičku sody, do vzniklého roztoku namočte bavlněný hadřík nebo kousek vaty či vatovou tyčinku a vnitřek uší opatrně a jemně několikrát vytřete. Potíže by měly zakrátko zmizet, pokud přetrvávají, určitě navštivte svého veterináře.

Voňavá srst

Žije váš mazlíček s vámi uvnitř a spí dokonce na gauči? O to více je nutné dbát o jeho čistotu, zejména o srst. Někteří psi koupání a sprchování milují, někteří je jen mlčky přetrpí. Kočky vodu většinou přímo nenávidí. Nemusíte je však trápit vodní očistou pokaždé, když přijdou z venku. Z jedlé sody lze vytvořit účinný suchý šampon, který oceníte zejména v případě, že váš pes má delší srst. Vezměte hrst jedlé sody, rozmělněte ji mezi prsty a vtírejte postupě do srsti. Na závěr pejska dobře vykartáčujte. Zbavíte srst pachu a bude krásně čistá.

Kočičí záchod

Jedlá soda je známá pro své protizapáchové účinky. Ty můžete využít v případě, že máte doma kočku a kočičí záchod. Jedlou sodu buď nasypte pod stelivo, nebo ji rovnou se stelivem smíchejte. Po typickém zápachu nebude ani památky. Nemějte strach, soda kočce nijak neublíží.

Ochraňte misky

Báječný bílý prášek oceníte i v případě, že vaši miláčci žijí venku u domu. Tam hrozí jiné nebezpečí, zejména hmyz, kterého lákají misky s vodou či žrádlem. V průniku do misek jim můžete snadno zabránit tak, že jedlou sodou nasypete ve vrstvě kolem nich. Pes ani kočka jedlou sodu jíst určitě nebudou, a i kdyby ji náhodou olízli, žádné ohrožení zdraví jim nehrozí.

Zdroje: www.mujchlupac.cz, www.petmd.com