Některé rostliny obsahují toxické látky, které jsou pro psy velmi jedovaté. Po pozření se dostanou do krevního oběhu, čímž může dojít k samotnému poškození orgánů. Pokud zpozorujete, že váš pejsek jedovatou rostlinu ochutnal, na nic nečekejte a rychle jednejte! V takových případech se bojuje o každou minutu.

Výskyt jedu v rostlinách

Některé rostliny mají svůj jed, který se může nacházet v listech, květech nebo plodech. Při pozření závisí rovněž na množství, kolik a čeho váš čtyřnohý kamarád zkonzumoval. Některé rostlinné jedy negativně působí na centrální nervový systém, jiné vyvolávají zažívací problémy nebo dýchací potíže. Vysoká dávka toxinů nejčastěji ohrožuje funkci ledvin, jater a srdce.

Oblíbené jedovaté pokojovky

Pokud máte domácího mazlíčka, musíte se vzdát několika rostlin, které zdobí vaši domácnost. Pelargonie a orchideje jsou pro psy mírně jedovaté, a tak by je musel váš čtyřnohý kamarád zkonzumovat ve větším množství. Toulitka dráždí sliznice a v horších případech dokáže psa přivést až k záchvatům nebo ochrnutí. Trvalé poškození ledvin způsobuje jed z lilie. Hortenzie, vánoční hvězda či chryzantéma jsou pro psy také velmi jedovaté. I když jsou tyto rostliny velmi populární v pěstování, vyvarujte se jich, jelikož můžou vašemu pejskovi vážně ublížit.

Příznaky otravy psa

Při pozření malého množství rostliny se z toho dokáže pes vyléčit sám, pouze bude několik hodin více slinit a pociťovat nevolnost. Vyšší dávka může vést k otravě, která se projevuje zvracením, průjmy, svalovým třesem, záchvaty či rychlým bušením srdce. V takovém případě je důležité, abyste u psa vyvolali zvracení, a to nejpozději do jedné hodiny od pozření.

Vyvolání dávivého reflexu

Způsobů, jak u psa vyvolat dávivý reflex, je několik. Nejjednodušší je připravit solný roztok. Do vlažné vody přidejte kuchyňskou sůl, kterou rozmíchejte, aby vznikl nasycený solný roztok. Ten poté dávejte pejskovi po lžičkách do té doby, dokud se nevyzvrací. V každém případě byste se měli obrátit na veterináře, který vám může podat další léčiva.

Pěstujte bezpečné rostliny

Pokud chcete mít doma jak pejska, tak i rostliny, pěstujte takové, které jim nijak neublíží. Z kvetoucích rostlin si jistě vyberete voskovku nebo africkou fialku. Nejedovaté rostliny s žíhanými a barevnými listy jsou pepřinec, kalátea nebo modlivka. Jestliže máte rádi palmové typy rostlin, zkuste pěstovat palmu arekovou, chamerodeu sličnou či pachiru vodní. Domov tak budete mít krásně vyzdoben a vašemu mazlíčkovi nic zlého hrozit nebude!

Související články

Zdroje: cz.bellfor.info, dogsie.cz, zoohit.cz