Umělé líhně rozváží v dodávkách kuřice, mladé slepice obvykle hybridních plemen, které za pár týdnů ponesou. Rozvoz v natěsnaných klecích, ve kterých do poslední štace tráví mnoho hodin, je eticky více než sporný. Na druhou stranu, u nás se už budou mít jen dobře. U drobných chovatelů však můžeme pořídit kuřata krásných a odolných plemen, kterých je velké množství – v našich zemích jsou tradiční například krásná plemena Vlaška a Zlatá česká kropenka.

Druhý život můžeme poskytnout i slepicím vyřazeným z velkochovů, odkud jsou pro snížení nosnosti odstraňovány ještě poměrně mladé. V domácí péči se většina z nich vzpamatuje, vypelichané peří doroste, opět snáší a na zelené trávě a slunci zjistí, jak může být slepičí život krásný. Ne všechny se však zaručeně vzpamatují, s čímž je třeba počítat. A doufat, že jednou takovéto zachraňování nebude ani možné, protože slepice již svůj život v kleci trávit nebudou. Nikdo, kdo pozoroval, jak si slepice dovedou užívat výběh a přirozený život, si nenechá namluvit, že jsou v kleci, byť obohacené o bidýlko, spokojené.

V novém domově

Nové slepice ponecháme nejprve den či dva zavřené v kurníku, kde mají vše potřebné. Naučí se tak, že je jejich domovem, navíc příliš mnoho nových podnětů najednou slepici stresuje. Jakmile se zabydlí, budou výběh s chutí objevovat. Slepice mají různou povahu a nejsou vůbec hloupé. Mohou však být opatrné. Proto se jedna ihned vydá na průzkum a další z kurníku nevystrčí zobák ještě po tři dny. Necháme ji v klidu, nakonec se osmělí. Sami se při kontaktu s nimi vyvarujeme jakýchkoli prudkých pohybů.

Zasedací pořádek v kurníku

Slepice je společenský druh, nelze chovat pouze samojedinou, cítila by se velmi špatně. To ovšem neznamená, že jsou k sobě slepice navzájem vždy jen mírumilovné – jako u každého společenského zvířete jsou vztahy v hejnu různé, a protože skupiny sestavujeme uměle, mohou nastat problémy. Pokud si pořídíme stejně staré kuřice, chovají se k sobě navzájem přátelsky. Pokud kvočna sama vysedí a odchovává kuřata, začlení se do hejna odmala přirozeně a vědí, kde je jejich místo – jsou sociálně způsobilá. Ovšem pokud chceme hejno už starších slepic obohatit o novou krev a přidáme k němu mladé kuřice, čeká nás obvykle nemilé překvapení. Starší slepice mladé doslova šikanují. Někdy pomůže umístění více misek s krmením na různá místa, aby starší nemohly od potravy mladší neustále vyhánět. Pokud však útoky nastávají i v kurníku při zasedání na hřady, bývá lepší mladé chovat odděleně a hejna spojit teprve, až dospějí. Pak už k vážným problémům obvykle nedochází.