Čínský chocholatý pes

Historie tohoto plemene je nejasná, existují teorie, že tento výstředně vypadající psík pochází nejen z Číny, jak by napovídal jeho název, ale také z Jižní Ameriky. V Číně byli chováni jako uctívaní společníci v bohatých domácnostech, ale také ve svatyních. Právě buddhističtí mniši si jako první všimli blahodárných účinků, které tito pejskové s jemnou, teplou kůží měli na své okolí, a už tenkrát je začali využívat k léčbě psychicky nevyrovnaných lidí.

Dnes máme sice moderní metody léčby psychických problémů, ale tento pejsek dokáže skvěle povzbudit ztrápenou mysl i dnes. Je k tomu vybaven nejen na dotyk velmi příjemnou teplou pokožkou, ale i jemnou, klidnou povahou, které je cizí agresivita i tvrdohlavost. Naopak je nekonfliktní, dokáže se skvěle přizpůsobit svému majiteli, rád se mazlí, ale nechybí mu ani chuť k pohybu. Prostě ideální společník!

Welsh corgi cardigan

Kolébka tohoto prastarého plemene je v jižním Walesu, kde byli tito nevelcí, ale zavalití psi s krátkýma nožkama úspěšně používáni jako pastevečtí a honáčtí. Dnes je však jejich úloha především společenská, a nutno říct, že se jí zhostili skutečně na výbornou. Jedná se o inteligentní, intuitivní a mírumilovné psy, kteří skvěle vycházejí se svou rodinou včetně dětí a nevadí jim ani jiná zvířata.

Jsou klidní, možná až flegmatičtí, nemají sklony k agresi ani příliš neštěkají. Svému pánovi jsou velmi oddaní, vyžadují jeho blízkost, na oplátku s ním rádi a ochotně spolupracují. Přes poněkud neohrabaný zjev jsou fyzicky zdatní a odolní a procházky přímo milují, nepohrdnou ani psími sporty. Jsou to zkrátka vyrovnaní, hraví pohodáři.

Portugalský vodní pes

Toto starobylé plemeno má kořeny ve Středomoří, ale podle jiné teorie pochází až z Asie. Každopádně byl tento středně velký nápadný kudrnáč známý už v dobách antického Říma, kde mu bylo přezdíváno „lví pes“.

U nás se nejedná o příliš rozšířené plemeno, přitom je to naprosto ideální společník, jehož základní charakteristikou je všestrannost. Je to zdravý, nealergický a nelínající pes, díky své inteligenci a komunikativnosti velmi dobře cvičitelný, zvládne ho i naprostý začátečník. Miluje lidi i děti, bez problémů se snáší s jinými zvířaty, je tichý a trpělivý. Zároveň je velmi schopný, užije si jakékoliv aktivity na souši i ve vodě, díky své povaze a schopnostem se hodí i na canisterapie a záchranářské práce.

Tibetský teriér

Jak již název napovídá, tito středně velcí dlouhosrstí psi pocházejí z tohoto tajemného horského území, kde byli v místních klášterech považováni za posvátné a přinášející štěstí, větší jedinci pomáhali místním s ochranou stád a majetku.

Jedná se o aktivní zvířata, která si budou užívat i vytrvalostní psí sporty. Zároveň má tibetský teriér povahu ideální pro rodinného společníka – je vhodný i pro začátečníky, miluje kontakt se svou rodinou (naopak se nehodí k chovu v boudě nebo kotci), je zdravý a jeho srst, ač velmi bohatá, postrádá typický psí pach. Má citlivou a vyrovnanou povahu, díky které se hodí i pro canisterapii, výborně vychází s dětmi, nevadí mu ani jiná zvířata. A navíc svoji rodinu zdatně ohlídá.

Landseer

Historie tohoto něžného obra je spojena se známějším plemenem novofundlanďanů, s nimiž má tento černobílý huňáč hodně společného, údajně vznikl právě z černobílých štěňat tohoto plemene. Jedná se o dobrotivé, vyrovnané a klidné psy, kteří nevyžadují příliš aktivního pána, a i když se rádi proběhnou a také výborně plavou, dokážou si užít i domácí pohodu.

Zároveň si uchovávají hravost a doslova milují lidi, a to nejen vlastní, ale i cizí. To je předurčuje k úspěchu na poli canisterapie. Nejsou pro ně problémem ani malé děti nebo zvířata, včetně jiných psů. Agresivita a tvrdohlavost jsou landseerům cizí, tito milí, zároveň inteligentní psi se naopak vždy snaží svému majiteli maximálně vyhovět, jsou tedy vhodní i pro začátečníky nebo ty, kdo si v komunikaci příliš nevěří.

Zdroj: en.wikipedia.org, www.idnes.cz