Zdroje: www.thesprucepets.com, svetkreativity.cz

Kočičí moč v bytě nevýslovně páchne

Pokud kočka močí v bytě, pak je to velikánský problém. Něco takového nemůžete přehlédnou vy, ani návštěva nebo kdokoli, kdo jen strčí nos do dveří. Kočičí moč i výkaly nebývale zapáchají. Tento nepříjemně ostrý odér lze jen těžko dobře vyčistit a tím se celá situace dál komplikuje. I když mají kočky rády čistotu, na taková zapáchající místa se často vracejí. Není neobvyklé, že majitelé vyhodí část koberce nebo i kus nábytku, jen aby se tohoto odporného pachu zbavili. Hloubkové čištění je v tomto případě nezbytné a vyloženě vhodné.

Proč kočky močí v bytě

Důvodů, proč kočky v bytě močí, může být několik. Jestliže chcete svoji kočku tento zlozvyk odnaučit, pak je nezbytné prověřit a vyzkoušet všechny možnosti a začít takříkajíc s čistím stolem, v tomto případě čistým bytem. Kočky mohou trpět po tělesné, ale i psychické stránce. I když se často tváří, že jim patří svět, jsou velice citlivé.

Močení koček v bytě jako symptom nemoci

Máte-li problém s močením koček v bytě, pak rozhodně navštivte s vaším mazlíčkem veterináře, aby vyloučil jeho možné zdravotní problémy. Kočky trpící na močové kameny, záněty močového měchýře nebo jiné problémy tohoto ústrojí mohou trpět bolestmi, nucením a podrážděním, které zvířata dožene k močení kdekoli je to právě možné. Některé kočky jsou velmi špatnými pacienty a svoje problémy maskují, dokud je doslova nepoloží na lopatky. Ujistěte se, že je vaše kočka zdravá.

Vyhovět kočkám, není jen tak

Jestliže jste onemocnění vyloučili, pak je nutné zamyslet se nad tím, co jiného vaši kočku trápí. Může to být také stres a to je pro zdánlivě ignorantské kočky velmi nepříjemné téma. Nové prostředí, jiné domácí zvíře, ale i jiný člen lidské domácnosti mohou kočky stresovat. Podobně však mohou reagovat na problémy se samotným kočičím záchodem.
Ten je nutné udržovat perfektně čistý s ideálně neparfémovaným kočkolitem, který zachytí veškeré výměšky. Má-li vaše kočka tendence močit jinde, pokuste se jí nabídnou co možná největší otevřený záchod na klidném místě, které je však dobře dostupné. Zvláště pokud jde o starší či nemocnou kočku, musí to být kočičí toaleta, kam se bez problému dostane a může se v ní svobodně pohybovat. Zvlášť velké a chlupaté kočky se mohou v uzavřených kočičích záchodech cítit stísněně. Kočky mohou potřebovat toaletu i v každém patře velké domácnosti.
Posledním vaším úkolem je zbavit se zápachu v místech, kde kočka již močila nebo kálela. Je to náročný úkol, ale pro kočku i pro vás zcela nezbytný. Chceteli si vyčištěné místo ještě pojistit, vezměte si na pomoc citrusovou kůru nebo citrusový esenciální olej a pár kapek vetřete do koberce. Také černý pepř kočkám vadí a stačí jej rozsypat v blízkosti právě vyčištěného kouta.