Zdroje: sleepadvisor.org, thesleepdoctor.com, vifhulenterprises.com, svetkreativity.cz

Spánek prozradí mnohé i o kočkách

Pozice člověka ve spánku může ledacos prozradit o jeho psyché, tedy duševním rozpoložení, podobně je to i u zvířat. I když se může zdát, že kočky jsou nad věcí a na rozdíl od pejsků se jen tak nenechají vyvést z míry, není to tak docela pravda. I kočičí polohy ve spánku mohou o chlupatých mazlíčcích něco málo prozradit.

Podívejte se, co se říká o polohách ve spánku a kočkách:

Zdroj: Youtube

Co prozradí o kočce poloha ve spánku

Podle odborníků z sleepadvisor.org kočka, stejně jako pes, která má oči zavřené jen tak napůl a odpočívá na břiše, chce byt raději ve střehu, nemusí nutně vnímat nebezpečí, ale i nenechavé dětské ruce nebo jiny pohyb, který nechce propásnout.

Kočky si také někdy ve spánku zakrývají hlavu a někdy na čumák pokládají i své tlapky. Taková kočka skutečně nechce být rušena a v případě, že ji začnete budit dotyky, může i škrábnout.

Spící kočky, které leží na boku či na zádech, odhalují břicho a tváří se všelijak jsou vám vydány zcela napospas. Věří vám i svému okolí, že je bezpečné. Nebojí se, nic je netrápí ani neruší. Takovou pohodu a klid jim můžeme jen závidět. Na druhou stranu je to jen takové lehké odpočinutí a kočka spíš nespí hlubokým spánkem.

V klubíčku či půlměsíci, v misce či krabici mají jedno společné. Kočky jsou stočené a chrání si břicho, tedy nejcitlivější část těla. Je to sice pozice, kdy se kočka chrání před okolím, ale zároveň tak kočky udržují více teplo, což jim vyhovuje. Proto si také rády lehají na motor auta nebo váš laptop.

Kočky, které jsou nemocné nebo zraněné si polohou v klubíčku také chrání své zranění a spí v této pozici, když pociťují různou bolest. Pokud vaše kočka ulehá často na bok, může to byt také tím, že si šetří klouby i svalstvo a poloha na boku je pro ni méně bolestivá.

Nechejte kočku spát

Zkušený majitel s troškou citu rozezná, co se děje se zvířetem, ale ne vždy je kočičí řeč těla dobře čitelná. Kočky v novém prostředí, nemocné nebo staré se mohou chovat i velmi podivně. Ať už je vaše kočka v klidu nebo ji něco zlobí, nikdy ji ze sna nebuďte. Může se sice zdát, že spí dost, ale její rytmus je docela jiný než ten lidský, a navíc kočky běžně spí 13 až 16 hodin denně.

Související články