Ušní zánět má různé příčiny, a tedy i různé způsoby léčby i léčebné preparáty. I u ušního onemocnění koček tedy platí, že je nejlepší nemocnou kočku nechat ošetřit u veterináře, který jednotlivé příčiny nejlépe rozpozná a tudíž zvolí i vhodnou léčbu. Přesto byste měli vědět, jak se kočkám uši a ušní zánět ošetřují.

Podle MVDr. Oty Ondráčka je zbytečné jakékoli preventivní čištění uší, ovšem pravidelná kontrola jejich stavu, to je něco jiného. V ouškách koček se totiž může poměrně často objevit zánět (otitis externa), konkrétně v zevním zvukovodu. Ucho je pak plné mazu a hnisu. Ten je nutné nejprve odstranit a ucho šetrně vydezinfikovat, aby na zvukovod mohly působit hojivé přípravky.

Jak postupovat?

  • Zvukovod nejdříve vyčistěte vatovým tampónem, navlhčeným buď vlažným roztokem peroxidu vodíku nebo vlažným olivovým olejem.
  • Poté jej opatrně, ale důkladně vytřete do sucha.
  • Nakonec zvukovod ošetřete hojivým přípravkem, speciálně určeným pro léčení zánětu zevního zvukovodu. Zpravidla jsou to kapky nebo ušní masti s obsahem antibiotik.

Co je a co není zánět?

Někdy se ovšem stane, že u kočky objevíte zvukovod vyplněný suchými krustami. Taková kočka se pravděpodobně často svobodně toulá po okolí, což jí sice zajistí spokojený a přirozený kočičí život, ale nese to sebou určitá rizika. Právě strupy ucpaný zvukovod svědčí o tom, že se kočka nakazila od jiných koček svrabem. V tomto případě pomůže jedině veterinář, ovšem na majiteli zůstává pravidelná preventivní kontrola. Každé onemocnění objevené včas se léčí snáze!

Tip: Vyberte si vždy raději veterináře specializujícího se na domácí společenská zvířata, tedy především psy a kočky.