Zdroje: www.petplace.com, ukocouradoma.cz

Je kočka v bytě v bezpečí?

Jako první vás možná napadají různé jedovaté květiny. A je to tak. Jedovatých pokojovek máme doma často dokonce několik a zdá se, že kočky nedisponují vždy instinktem, který by jim radil rostliny neokusovat, spíš naopak. Toxické rostliny představují hrozbu, ale ve většině případů jejich pozření nevede k úmrtí. Vážné zdravotní problémy může způsobit například aloe vera, ale také některé řezané květiny.

Nabídněte vašim mazlíčkům raději „kočičí trávu“ čili šáchor, ale také klíčky ječmene nebo pšenice, které kočkám chutnají. Konzumací trávy si čistí střeva od spolykaných chlupů. Kočkám byste měli takový doplněk stravy dopřát, ale pozor, budou zvracet, což je v pořádku.

Podívejte se na toto krátké video, kde se dozvíte, co s kočkou rozhodně nedělat!

Zdroj: Youtube

Květiny a některé potraviny jsou pro kočky toxické

Závažnější reakce může u koček nastat po požití cibulovin, jako jsou česnek, pórek, cibule nebo pažitka. Pro kočky je jejich požití skutečně životu nebezpečné, a proto by kočky rozhodně neměly mít možnost dostat se k těmto druhům potravin.

Velké zdravotní problémy, které však nemusí být na první pohled viditelné, mohou způsobit také čokoláda či káva, které ohrožují funkce důležitých orgánů koček.

Kočky by rozhodně neměli přijít do kontaktu s alkoholem či kvasnicemi. Obé u nich může způsobit otravu alkoholem.

Život ohrožující jsou také čisticí prostředky, léky či nemrznoucí směsi, které schovejte před dětmi i před kočkami.

V bytě číhá na kočku i nábytek

Další kategorií jsou spotřebiče a nábytek, především skládací. Pro kočku mohou být nebezpečné také sušičky či pračky. Bohužel různé malé uzavřené prostory jsou pro kočky jako dělané, respektive je často samy vyhledávají. Lezou nejen do krabic, ale také skříní a zásuvek, ale i do bubnu pračky či sušičky, kde je navíc teplo a čisté prádlo je vyloženě láká.

Dejte si pozor také na skládací nábytek, lehátka a různé ozdoby a provázky, kabely či nabíječky. Kočky mají sice devět životů a nějakým zázrakem se dokážou vyspat i v plastovém sáčku, ale nešťastně omotaný provázek kolem krku může být osudným komukoli.

Související články